Otrzymałam mięso z dzika i tym razem postanowiłam przechować je w słoikach w formie pasztetu.
Składniki :
- 1,5 kg dziczyzny (dzik)
- 0,5 kg łopatki wieprzowej lub tłustego karczku (wtedy nie trzeba słoniny)
- 20-30 dag słoniny
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa w proszku, sól, pieprz
- Mięsa włożyć do garnka z wodą słoniny (słoniny nie gotować!). Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz 3 cebule w całości. Ugotować na pół miękko. Jeśli trzeba zszumować. Następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Gotować, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyciągnąć z wywaru, wystudzić i zmielić ( jeśli mięso było bardzo chude zmielić jeszcze do tego słoninę ), najlepiej dwukrotnie.
- Przyprawić całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a jeśli masa za sucha można dodać wody w której gotowało się mięso, wyrobić
- Umyte słoiki napełniać masą, uciskać, przykryć umytymi, suchymi deklami- zakręcić
- Wstawić do garnka z zimną wodą, pasteryzować ok. 20- 30 min. dwukrotnie tzn. dzień po dniu.
- Przechowywać w chłodnym, ciemnym, suchym miejscu.
Mój nowy nabytek w ogrodzie- domek dla owadów :)
ależ fajny domek dla owadów! świetny
OdpowiedzUsuńIle takie zawekowane mięsko można przechowywać?
OdpowiedzUsuńJeden słoik stoi u mnie ponad rok. Muszę wreszcie otworzyć i zobaczyć czy nadal dobre?
UsuńSzczerze mówiąc nie wiem czy chciałabym zjeść taki pasztet... Jakoś dzik do mnie nie przemawia ;-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny domek.
OdpowiedzUsuńZa dziczyzną nie przepadam, ale większość ludzi ceni sobie takie potrawy.
gulasz kiedyś jadłam i mi smakował, ciekawe jak by było z pasztetem :)
OdpowiedzUsuńJa osobiscie zrobił gulasz i był super rakieta warto spróbować
OdpowiedzUsuń