Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru, szczypta soli
Przygotowanie ciasta :
- Do mąki dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać, dołożyć zimne masło, połączyć składniki rozcierając je palcami na okruszki
- Wbić jajka, wymieszać dokładnie łyżką drewnianą, uzyskaną masę uformować w kulę i przechować w lodówce przez godzinę
- Rozwałkować ciasto podsypując mąką, przełożyć do foremki na tartę, wyrównać boki, nakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia
- Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Do dekoracji ciasta użyłam:
- 2 galaretki
- śmietanę kremówkę ok. 300 ml
- owoce; truskawki i borówki
Przygotowanie:
- Śmietanę ubijać, wlewać do niej strużką wystudzoną, tężejącą galaretkę( rozpuszczoną w szklance wrzącej wody)
- Wyłożyć na ciasto, ułożyć owoce i polać drugą rozpuszczoną, tężejącą galaretką ( również rozpuszczoną w szklane wody).
Foremka miała 28 cm średnicy.
Moje uwagi:
Ciasto najlepiej upiec np. dziś, polać śmietaną z galaretką, a owoce i galaretkę na wierzch wylać kilka godzin przed spożyciem. Wg mnie przechowywanie tego ciasta w lodówce może spowodować jego stwardnienie.
No tarty to ja uwielbiam, ponieważ przeważnie robie wytrawne może na ten weekend zrobie słodką z truskawkami, malinami i porzeczkami...dzięki, udanego weekendu:))
OdpowiedzUsuńPyszności :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTaka tarta na pewno smakuje genialnie :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Uwielbiam tarty z owocami!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńLubię takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuńMmm...apetycznie podana :)
OdpowiedzUsuńPyszne na letnie dni. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSame pyszności, robię dla mojego łasucha...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!:)
xxBasia
wspaniałe lekkie ciacho :)
OdpowiedzUsuńale kusi!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :D Skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń