Składniki :
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 jaj
- 1 i 3/4 szklanki mąki mąki tortowej typ 450
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Olej, wodę, kakao i cukier ( 1 szklankę) wymieszać razem i lekko rozgrzać w garnuszku - do rozpuszczenia cukru, przestudzić
- Białka ubić z 1/2 szklanką cukru, dodawać po jednym żółtku
- Do masy jajecznej dodać przestudzoną masę kakaową, wymieszać
- Dodać mąkę, sodę i proszek - wymieszać ponownie
- Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy ( z kominem) o śred. 24 cm
- Piec w nagrzanym piekarniku do temp.180*C przez 40 - 45 min.
Ciasto po przestudzeniu kroimy na pół i przekładamy masą budyniową.
Przekrojone ciasto smarujemy lekko wystudzonym budyniem, przykrywamy drugim ciastem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
wygląda pysznie! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo taki murzynek tylko z kremem, jak dla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto. Bardzo lubię czekoladowe ciasta przekładane masami, kremami, budyniem itd :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadłabym takie ciasto. Pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny murzynek Ci wyszedł :D
OdpowiedzUsuńach, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKakaowe sprawy oraz czekoladowe u mnie zawsze pierwszeństwo mają - buziaki ślę Uleńko - Marii
OdpowiedzUsuńPyszne, proste ciacho... :-))
OdpowiedzUsuńciacho w sam raz do kawusi :)
OdpowiedzUsuńPięknie się udało. Bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z budyniem :D To na pewno bardzo by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobne ciasto piecze moja babcia. Znakomite do kawy albo herbaty
OdpowiedzUsuńTego mleka to chyba za dużo?
OdpowiedzUsuńO jakim mleku mówisz? w przepisie o mleku nie ma mowy.
Usuń