Składniki :
- połowa małej główki kapusty
- 2 marchwie
- 1 pietruszka, kawałek selera
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula i mały por
- tłuszcz do smażenia - olej lub masło klarowane
- natka, sól, majeranek, natka, pieprz czarny mielony
- 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego
- gałązka lubczyku i selera naciowego
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub mały słoiczek przetworu pomidorowego własnej roboty
Przygotowanie :
- Warzywa obrać, kapustę pokroić dość grubo
- Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler, cebulę, ziemniaki, pora, pietruszkę pokroić w kostkę
- Do ok. 2 l wody wrzucić ziemniaki, liście i pieprz- zagotować, posolić do smaku
- Dołożyć warzywa wraz z pokrojoną kapustą, gałązkę lubczyku- zagotować
- Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym lub oleju- dołożyć do zupy, doprawić do smaku pieprzem mielonym, majerankiem, wlać przecier pomidorowy, ewentualnie z łyżką mąki - zagotować całość
- Już na talerzu posypać natką pietruszki.
Otrzymałam ok.2 i 1/2 l.smacznej, delikatniej w smaku zupy.
Bardzo lubię takie zupki ☺
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny kapuśniaczek :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńPychota, dawno nie jadłam kapuśniaku, a ten wygląda wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj gotuje zupy bez mięsa, pyszności kochana :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń"Chodził" za mną taki kapuśniaczek:) chyba moim głodomorkom go zrobię:)
OdpowiedzUsuńOj mi się smaku narobiło :) Wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nie mogę jeść kapuśniaczków i ubolewam nad tym mocno :/
OdpowiedzUsuńJutro gotuję kapuśniaczek :)
OdpowiedzUsuń