środa, 9 sierpnia 2017

Kapuśniak wegeteriański z białej kapusty


Składniki :

  • połowa małej główki kapusty
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka, kawałek selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula i mały por
  • tłuszcz do smażenia - olej lub masło klarowane
  • natka, sól, majeranek, natka, pieprz czarny mielony
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego
  • gałązka lubczyku i selera naciowego
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub mały słoiczek przetworu pomidorowego własnej roboty


Przygotowanie :
  1. Warzywa obrać, kapustę pokroić dość grubo
  2. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler, cebulę, ziemniaki, pora, pietruszkę pokroić w kostkę
  3. Do ok. 2 l wody wrzucić ziemniaki, liście i pieprz- zagotować, posolić do smaku
  4. Dołożyć warzywa wraz z pokrojoną kapustą, gałązkę lubczyku- zagotować
  5. Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym lub oleju- dołożyć do zupy, doprawić do smaku pieprzem mielonym, majerankiem, wlać przecier pomidorowy, ewentualnie z łyżką mąki - zagotować całość
  6. Już na talerzu posypać natką pietruszki.
Otrzymałam ok.2 i 1/2 l.smacznej, delikatniej w smaku zupy.

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny kapuśniaczek :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, dawno nie jadłam kapuśniaku, a ten wygląda wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zazwyczaj gotuje zupy bez mięsa, pyszności kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Chodził" za mną taki kapuśniaczek:) chyba moim głodomorkom go zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj mi się smaku narobiło :) Wygląda zachęcająco :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę jeść kapuśniaczków i ubolewam nad tym mocno :/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...