Składniki na spód:
- 100 g ciastek kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
Masa tofurnikowa:
- 2 kostki tofu naturalnego tj. 2 x 180 g
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 lub 3/4 szklanki cukru pudru lub syropu z agawy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- otarta skórka z cytryny
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na grube okruchy
- Na wyłożoną papierem tortownicę wysypać zmiksowane ciastka, docisnąć palcami i odstawić do lodówki
- Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misce i ręcznym blenderem zmiksować na gładką masę, wtedy dodawać mleko i nadal miksować
- Piekarnik nagrzać do 180*C.Wyjąć schłodzony spód, wylać masę tofurnikową, wyrównać masę i wstawić do piekarnika na 15 min. Potem zmniejszyć temp.do 120*C przez kolejne 45 min.
- Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić na 15 min.Po tym czasie ciasto wyjąć i studzić dalsze 2-3 godz.
- W rondelku podgrzać wszystkie składniki na polewę, wymieszać. Odstawić na 30 min. Polać czekoladą wyjęte, przestudzone ciasto.
przepis stąd
Ciasto upiekła moja Córka, próbowałam - pyszne było, w smaku przypomina trochę sernik :)
Foremka miała wymiary 26 x 11 cm.
Ciasto upiekła moja Córka, próbowałam - pyszne było, w smaku przypomina trochę sernik :)
Foremka miała wymiary 26 x 11 cm.
Cudowny, wyobraź sobie, że jeszcze nigdy nie robiłam tofurnika! Myślę, że z Twoim przepisem warto się pokusić :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ani tez nie jadłam :) Pysznie wygląda i bardzo chętnie przetestuję :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o tym cieście ale skoro w smaku przypomina sernik, to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPrzejrzałam przepisy i widzę, że potrawy są rzeczywiście proste i łatwe. Muszę W wolnej chwili powybierac te wegetariańskie i spróbować . Mięso jemy rzadko,tylko wtedy jeżeli szykujemy coś dla gości i to tylko drobiowe oraz ryby.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Skosztowałabym takiego tofurnika, ale sama upiec bym go nie upiekła :)
OdpowiedzUsuńNie mam jakoś przekonania do tofu, choć jestem wszystko jedząca...
OdpowiedzUsuńtofurnika jeszcze nie robiłam, ale kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie mogę jesć tofu i za nim nie przepadam ale nie mówię, że ciasto jest niesmaczne ;)
OdpowiedzUsuńZawsze coś fajnego wymyślisz :) Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Lubię toffu i często słyszałam o ciastach z jego dodatkiem. Muszę się skusić wreszcie i upiec :)
OdpowiedzUsuńCiasta o takim składzie jeszcze nie jadłam, a szczególnie chodzi mi o tofu. Ciekawa jestem smaku, ale myślę, że by mi smakowało. * Dziękuję życzenia o moim powrocie do zdrowia i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Chętnie bym spróbowała. Zapisuję przepis i mam nadzieję upiec takie ciasto. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak zwykły sernik:D
OdpowiedzUsuńNo wygląda rewelacyjnie. Może kiedyś się przekonam do tofu. Raz kupiłam i nie za bardzo mi smakowało.
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym cieście, ciekawe☺
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś tofurnik z bananami, super sprawa :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego ale smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego cuda..chyba wypróbuję
OdpowiedzUsuńniezwykły przepis! nigdy czegoś takiego nie jadłam! czas wypróbować! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tofrunika, ale ten wygląda pysznie :) Chętnie porwałabym kawałeczek :D
OdpowiedzUsuń