piątek, 11 sierpnia 2017

Tofurnik- ciasto nie tylko dla wegan


Składniki na spód:

  • 100 g ciastek kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Masa tofurnikowa:
  • 2 kostki tofu naturalnego tj. 2 x 180 g
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 lub 3/4 szklanki cukru pudru lub syropu z agawy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli



Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego





Przygotowanie :
  1. Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na grube okruchy
  2. Na wyłożoną papierem tortownicę wysypać zmiksowane ciastka, docisnąć palcami i odstawić do lodówki
  3. Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misce i ręcznym blenderem zmiksować na gładką masę, wtedy dodawać mleko i nadal miksować
  4. Piekarnik nagrzać do 180*C.Wyjąć schłodzony spód, wylać masę tofurnikową, wyrównać masę i wstawić do piekarnika na 15 min. Potem zmniejszyć temp.do 120*C przez kolejne 45 min.
  5. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić na 15 min.Po tym czasie ciasto wyjąć i studzić dalsze 2-3 godz.
  6. W rondelku podgrzać wszystkie składniki na polewę, wymieszać. Odstawić na 30 min. Polać czekoladą wyjęte, przestudzone ciasto.

przepis stąd

Ciasto upiekła moja Córka, próbowałam - pyszne było, w smaku przypomina trochę sernik :)
Foremka miała wymiary 26 x 11 cm.

22 komentarze:

  1. Cudowny, wyobraź sobie, że jeszcze nigdy nie robiłam tofurnika! Myślę, że z Twoim przepisem warto się pokusić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam ani tez nie jadłam :) Pysznie wygląda i bardzo chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o tym cieście ale skoro w smaku przypomina sernik, to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przejrzałam przepisy i widzę, że potrawy są rzeczywiście proste i łatwe. Muszę W wolnej chwili powybierac te wegetariańskie i spróbować . Mięso jemy rzadko,tylko wtedy jeżeli szykujemy coś dla gości i to tylko drobiowe oraz ryby.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Skosztowałabym takiego tofurnika, ale sama upiec bym go nie upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam jakoś przekonania do tofu, choć jestem wszystko jedząca...

    OdpowiedzUsuń
  7. tofurnika jeszcze nie robiłam, ale kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę jesć tofu i za nim nie przepadam ale nie mówię, że ciasto jest niesmaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze coś fajnego wymyślisz :) Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda. Lubię toffu i często słyszałam o ciastach z jego dodatkiem. Muszę się skusić wreszcie i upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta o takim składzie jeszcze nie jadłam, a szczególnie chodzi mi o tofu. Ciekawa jestem smaku, ale myślę, że by mi smakowało. * Dziękuję życzenia o moim powrocie do zdrowia i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis. Chętnie bym spróbowała. Zapisuję przepis i mam nadzieję upiec takie ciasto. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No wygląda rewelacyjnie. Może kiedyś się przekonam do tofu. Raz kupiłam i nie za bardzo mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  14. Słyszałam o tym cieście, ciekawe☺

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam kiedyś tofurnik z bananami, super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jadłam jeszcze takiego ale smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie jadłam takiego cuda..chyba wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  18. niezwykły przepis! nigdy czegoś takiego nie jadłam! czas wypróbować! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadłam tofrunika, ale ten wygląda pysznie :) Chętnie porwałabym kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...