Składniki :
- 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej ) ugotować w 1 i 1/2 szklance wody
- 500 g pieczarek drobno pokrojonych
- 2 małe cebule lub jedna duża i jedna malutka
- 3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżonego nożem
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 2 łyżki płatków drożdżowych ( niekoniecznie )
- ulubione zioła: ja dodałam bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3-4 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie :
- Gotujemy kaszę, odstawiamy na bok
- Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy
- Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól - smażymy do odparowania wody z grzybów, ale powinny pozostać wilgotne. Dokładamy je do kaszy
- Dodajemy resztę ziół i troszkę oliwy, ziarna słonecznika i sos sojowy -wyrabiamy i formujemy małe kotleciki.
Przepis stąd
Klopsiki upiekła moja Córka, zdjęcia też są jej autorstwa :)
Wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńFajne klopsiki wyszły :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam :) Bardzo smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Domyślam się, że są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMam też podobne przemyślenia - zapewne pyszne! A do gotowania trzeba podejść z pasją :) Na https://mrchef.pl/ można znaleźć sporo przepisów, a także zamówić odmierzone składniki do gotowania!
OdpowiedzUsuńZ pewnościa świetnie smakują ;)
OdpowiedzUsuńO!!! coś dla mnie.Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńlubię takie bezmięsne wariacje klopsików :)
OdpowiedzUsuń