środa, 23 sierpnia 2017

Klopsiki wegańskie jaglano-pieczarkowe


Składniki :

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej ) ugotować w 1 i 1/2 szklance wody 
  • 500 g pieczarek drobno pokrojonych 
  • 2 małe cebule lub jedna duża i jedna malutka
  • 3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżonego nożem  
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych ( niekoniecznie ) 
  • ulubione zioła: ja dodałam bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika 

Przygotowanie :


  1. Gotujemy kaszę, odstawiamy na bok 
  2. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy
  3. Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól - smażymy do odparowania wody z grzybów, ale powinny pozostać wilgotne.  Dokładamy je do kaszy 
  4. Dodajemy resztę ziół i troszkę oliwy, ziarna słonecznika i sos sojowy -wyrabiamy i formujemy małe kotleciki. 
Pieczemy w 200*C w termoobiegu po 11 min. z obu stron.



                                  Przepis stąd

Klopsiki upiekła moja Córka, zdjęcia też są jej autorstwa :)

9 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie jadłam :) Bardzo smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam też podobne przemyślenia - zapewne pyszne! A do gotowania trzeba podejść z pasją :) Na https://mrchef.pl/ można znaleźć sporo przepisów, a także zamówić odmierzone składniki do gotowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnościa świetnie smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O!!! coś dla mnie.Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie bezmięsne wariacje klopsików :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...