Składniki :
- 5 średnich zielonych, młodych ogórków o ładnej skórce
- cebula i 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 marchew i mały kawałek selera
- liść laurowy, sól, pieprz mielony
- masło klarowane
- szczypta imbiru
Przygotowanie :
- Ogórki dokładnie umyć, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, seler obrać
- W garnuszku z ok. 3-4 szklankami wody ugotować pokrojone drobno warzywa oprócz ogórków i czosnku, dołożyć liść laurowy ( po ugotowaniu warzyw liść laurowy wyjąć)
- Pokrojone drobno ogórki przesmażyć na maśle z czosnkiem (przestudzić) - dołożyć je do ugotowanych warzyw- zmiksować
- Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, imbirem, jeśli zupa za gęsta dolać wg uznania przegotowanej wody.
Mój krem był b.gęsty. I pyszny.
Lubię zupę ogórkową :)
OdpowiedzUsuńNIe wpadłabym na taki pomysł - ciekawy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremiki, więc jak dla mnie super :)
OdpowiedzUsuńA nie jest mdła Uleczko? Bo chyba w smaku nie przypomina typowej ogórkowej z kiszonych, co?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Olimpio, zupa jest świetna w smaku. Wystarczy dodać imbiru i zyskuje zaskakujący mak. Warto wypróbować, przecież koszt takiej zupy jest niewielki, pozdrawiam serdecznie:)
UsuńNigdy nie robiłam takiej zupy ze świeżych ogórków. To musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńZupa jest pyszna,ja robię ja trochę inaczej.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam takiej zupy. Swietne masz te przepisy.
OdpowiedzUsuńDziękuję☺
Usuń