poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Zupa krem z zielonych ogórków


  Jedliście taka zupę?   jeśli nie to spróbujcie przygotować...

Składniki :

  • 5 średnich zielonych, młodych ogórków o ładnej skórce
  • cebula i 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew i mały kawałek selera
  • liść laurowy, sól, pieprz mielony
  • masło klarowane
  • szczypta imbiru


Przygotowanie :
  1. Ogórki dokładnie umyć, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, seler obrać
  2. W garnuszku z ok. 3-4 szklankami wody ugotować pokrojone drobno warzywa oprócz ogórków i czosnku, dołożyć liść laurowy ( po ugotowaniu warzyw liść laurowy wyjąć)
  3. Pokrojone drobno ogórki przesmażyć na maśle z czosnkiem (przestudzić) - dołożyć je do ugotowanych warzyw- zmiksować
  4. Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, imbirem, jeśli zupa za gęsta dolać wg uznania przegotowanej wody.


                                Mój krem był b.gęsty. I pyszny.

9 komentarzy:

  1. NIe wpadłabym na taki pomysł - ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremiki, więc jak dla mnie super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A nie jest mdła Uleczko? Bo chyba w smaku nie przypomina typowej ogórkowej z kiszonych, co?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio, zupa jest świetna w smaku. Wystarczy dodać imbiru i zyskuje zaskakujący mak. Warto wypróbować, przecież koszt takiej zupy jest niewielki, pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam takiej zupy ze świeżych ogórków. To musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa jest pyszna,ja robię ja trochę inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadlam takiej zupy. Swietne masz te przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...