Ciasto piekła młoda gospodyni - Kasia. Kasiu dziękuję za ciasto i przepis :)
Składniki :
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- kostka masła lub margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 1 szklanka cukru
- 5 białek
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
Masa rabarbarowa :
- 80 dag łodyg rabarbarowych
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- ewent. 1 op. cukru waniliowego
Przygotowanie :
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce
- W tym czasie pokroić w kostkę umyty rabarbar, włożyć do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy- rozgotować go do konsystencji powideł śliwkowych. Próbować w trakcie smażenia, gdyby były mało słodkie to dosłodzić.
- Przygotować bezę: białka ubijać na sztywną pianę, dodać cukier i kisiel i dokończyć ubijanie
- Formę wysmarować tłuszczem, 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno, na ciasto, podpiec je na złoty kolor (u mnie ok. 20 min.) Potem rozłożyć masę rabarbarową, na niej rozsmarować bezę z białek, a na niej pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dopiekamy następne 20-25 min.
- Pieczemy w temp. 180*C, forma miała wymiary 25 x 37 cm.
Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) takie właśnie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńNa letnie upały najlepsze!
OdpowiedzUsuńWłaśnie odbija mi rabarbar po wycięciu wszystkich liści. Mogę takie ciasto upiec na weekend. Muszę pomyślec...
Wakacyjne pozdrowienia zostawiam.
Ciasto na każdą okazję i bez okazji :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda idealne na lato, pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńKusisz tym pysznym ciastem, oj! kusisz...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńPodobają mi się Twoje pomysły na zdjęcia. Trzy talerzyki i trzy kawałki ciasta. Tylko jak?
OdpowiedzUsuńproste ciacho, które lubi każdy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kruche ciasta z bezą. Zwykle w ten sposób robię szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń