piątek, 18 sierpnia 2017

Kruche z rabarbarem


Ciasto piekła młoda gospodyni - Kasia. Kasiu dziękuję za ciasto i przepis :)

Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • kostka masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia




Beza:
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego



Masa rabarbarowa :

  • 80 dag łodyg rabarbarowych
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • ewent. 1 op. cukru waniliowego
Przygotowanie :
  1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce
  2. W tym czasie pokroić w kostkę umyty rabarbar, włożyć do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy- rozgotować go do konsystencji powideł śliwkowych. Próbować w trakcie smażenia, gdyby były mało słodkie to dosłodzić.
  3. Przygotować bezę: białka ubijać na sztywną pianę, dodać cukier i kisiel i dokończyć ubijanie
  4. Formę wysmarować tłuszczem, 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno, na ciasto, podpiec je na złoty kolor (u mnie ok. 20 min.) Potem rozłożyć masę rabarbarową, na niej rozsmarować bezę z białek, a na niej pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dopiekamy następne 20-25 min.
  5. Pieczemy w temp. 180*C, forma miała wymiary 25 x 37 cm.

10 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto :) takie właśnie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na letnie upały najlepsze!
    Właśnie odbija mi rabarbar po wycięciu wszystkich liści. Mogę takie ciasto upiec na weekend. Muszę pomyślec...
    Wakacyjne pozdrowienia zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto na każdą okazję i bez okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda idealne na lato, pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusisz tym pysznym ciastem, oj! kusisz...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobają mi się Twoje pomysły na zdjęcia. Trzy talerzyki i trzy kawałki ciasta. Tylko jak?

    OdpowiedzUsuń
  7. proste ciacho, które lubi każdy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie kruche ciasta z bezą. Zwykle w ten sposób robię szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...