Składniki :
- średnia główka białej kapusty
- sok jabłkowy
- 1 jabłko - kwaskowe
- 1 cebula
- masło klarowane
- sól, pieprz czarny, majeranek, cukier
- marchew, łodyga selera naciowego
- natka, koperek
Przygotowanie :
- Kapustę poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę i seler pokroić w kostkę
- Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą- kapustę pogotować krótko by straciła chrupkość i odcedzić z wody na sicie
- Do odcedzonej kapusty wlać pół na pół wodę z sokiem jabłkowym, dodać cebulę i seler, przesmażoną na maśle klarowanym marchew oraz liść laurowy i kilka ziaren pieprzu- wymieszać
- Dodać starte jabłko, sól, majeranek i cukier do smaku- całość zagotować do miękkości kapusty
- Po zagotowaniu kapusty dodać pokrojoną natkę i koperek. Można zrobić zasmażkę z mąki, ale wtedy kapusta będzie bardziej kaloryczna.
Jakiś czas temu jadłam kapustę która mi b. smakowała. Nie wiem czy była tak przygotowana, ale postanowiłam popełnić podobną - moja też była smaczna.
Najczęściej do zakwaszania używamy octu lub koncentratu pomidorowego, tym razem zastąpiłam go sokiem jabłkowym i jabłkiem.
Jeśli ktoś lubi eksperymenty to polecam przepis do wypróbowania.
Ciekawy pomysł na kapustę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówkę z białej kapusty :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPyszna letnia kapusta!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować.
Pyszny dodatek do obiadu:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że bardzo ciekawy przepis. Muszę spróbować jak smakuje kapusta gotowana w soku jabłkowym.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Nie jadłam jeszcze kapusty z sokiem jabłkowym :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Ciekawy pomysł. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńtakiej kapusty jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń