środa, 16 sierpnia 2017

Biała kapusta gotowana na soku jabłkowym


Tak przygotowana kapusta nie zastąpi zapewne tradycyjnego bigosu, ale jest pyszna :)

Składniki :

  • średnia główka białej kapusty
  • sok jabłkowy
  • 1 jabłko - kwaskowe
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • sól, pieprz czarny, majeranek, cukier
  • marchew, łodyga selera naciowego
  • natka, koperek


Przygotowanie :
  1. Kapustę poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę i seler pokroić w kostkę 
  2. Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą- kapustę pogotować krótko by straciła chrupkość i odcedzić z wody na sicie
  3. Do odcedzonej kapusty wlać pół na pół wodę z sokiem jabłkowym, dodać cebulę i seler, przesmażoną na maśle klarowanym marchew oraz liść laurowy i kilka ziaren pieprzu- wymieszać 
  4. Dodać starte jabłko, sól, majeranek i cukier do smaku- całość zagotować do miękkości kapusty
  5. Po zagotowaniu kapusty dodać pokrojoną natkę i koperek. Można zrobić zasmażkę z mąki, ale wtedy kapusta będzie bardziej kaloryczna.

Jakiś czas temu jadłam kapustę która mi b. smakowała. Nie wiem czy była tak przygotowana, ale postanowiłam popełnić podobną - moja też była smaczna.
Najczęściej do zakwaszania używamy octu lub koncentratu pomidorowego, tym razem zastąpiłam go sokiem jabłkowym i jabłkiem.
Jeśli ktoś lubi eksperymenty to polecam przepis do wypróbowania.

9 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam surówkę z białej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna letnia kapusta!
    Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że bardzo ciekawy przepis. Muszę spróbować jak smakuje kapusta gotowana w soku jabłkowym.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis. Nie jadłam jeszcze kapusty z sokiem jabłkowym :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takiej kapusty jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...