poniedziałek, 16 października 2017

Jesienny chleb z dynią i figami


 Aniu, chleb upieczony, dziękuje za zaproszenie mnie do październikowej   piekarni :)




Składniki :


  • 100 g puree z dyni
  • 50 g zakwasu, płynnego ( u mnie żytni)
  • 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej - taką dałam, orkiszowej lub żytniej)
  • 400 g mąki pszennej typu 550
  • 5 g świeżych drożdży
  • 230 g wody
  • 10 g soli
  • 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
  • 30 g nasion dyni

Przygotowanie:



  1. Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. ( Drożdże pokruszyłam i  dodałam do zakwasu). Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty
  2. Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30*C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
  3. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
  4. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
  5. Wystudź chleb na ruszcie.
  6. Chleb piekłam w kamionkowej foremce o wymiarach 10 x  32 cm. Wyrabiałam ręcznie drewnianą łyżką.

23 komentarze:

  1. Pięknie upieczony!
    Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ma kolor i dziury ! Wygląda mega apetycznie. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i bardzo smaczny chlebek..:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż chce się jeść taki chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersja foremkowa i ręczne wyrabianie pięknie się udały. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne wnętrze. :)
    Dziękuję za jesienne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny przekrój Twojego smakowitego chleba :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. The mold and hand crafting were beautifully done. for another common baking.หนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda :) Takie domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny kolor i miękisz, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma nic pyszniejszego niż chleb własnej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie prezentuje się Twój chleb. Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Doskonale wyrośnięty! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie się upiekł. Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ma cudowny miąższ i z pewnością cudownie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już dawno nie jadłam chlebka, super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepięknie!
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniale wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudnie wyrośnięty, jakie dziury!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ Ci wyrósł! :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wspaniały bochen i smakowite ma dodatki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...