wtorek, 3 października 2017

Wegańskie leczo z białych warzyw


               Leczo będzie smakować wszystkim, nie tylko weganom.

Składniki :

  • mały kalafior
  • średnia młoda cukinia
  • połowa średniego selera, 2 łodygo selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
  • ewentualnie mielona, ostra papryka


Przygotowanie :
  1. Warzywa umyć, kalafior podzielić na małe różyczki, cukinię, cebulę w półkrążki
  2. Obraną pietruszkę i selera pokroić w cienkie słupki, łodygę selera w kostkę
  3. Pokrojoną cebulę przesmażyć na oleju, dodać do niej cukinię, przykryć garnek pokrywką, smażyć uważając by się nie przypaliło
  4. Gdy masa zmniejszy objętość dodać seler korzeniowy i naciowy, pietruszkę i rozdrobniony kalafior, wymieszać, podlać ewentualnie odrobiną wody i oleju, gotować do miękkości
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem
  6. W niewielkiej ilości wody rozmieszać koncentrat pomidorowy i dodać do całości- wymieszać i pogotować chwilę razem.

Jeśli dysponujemy własnym przecierem pomidorowym warto dodać go  zamiast firmowego koncentratu pomidorowego.

10 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego lecza nie miałam okazji jeść. Wygląda smakowicie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe i pyszne, zapisałam sobie. Nie jadam mięsa (sporadycznie) i ciągle wymyślam co by tu ugotować:) dziękuję Ulu! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Lecza z kalafiorem nigdy nie robiłam . Przepis wart wypróbowania. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. A mi się bardzo podoba naczynie w którym podane jest leczo :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...