Składniki :
- pół szklanki ziaren słonecznika
- ok. 5 dag suchego grochu łupanego
- 3 ząbki czosnku
- 6 kawałków pomidorów suszonych w oleju
- 2- 3 łyżki wody przegotowanej
- 2-3 łyżki oleju w którym były pomidory
- sok z cytryny ok. 3 łyżek
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie :
- Ziarna słonecznika oraz ziarna grochu namoczyć na noc
- Nastepnego dnia groch ugotowac do miękkości, słonecznik odcedzić dokładnie na sicie
- Do miksera wrzucić pokrojone pomidory, słonecznik, groch, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny. 2-3 łyżki przegotowanej wody, kilka łyżeczek oleju w którym były pomidory - zmiksować dokładnie
- Spróbować i dodać wg smaku sól, pieprz, wymieszać.
Skład pasty podpatrzyłam na opakowaniu gotowej jaką znalazłam w jednym z sieciowych sklepów. Tamta pasta o wadze 125 g kosztowała ok. 5 zł
Moja mniej więcej też tak, ale wyszło mi jej o wiele więcej.
Pasta zawsze na czasie :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować. Robię pastę ze słonecznika ale bez namaczania i bez grochu.
OdpowiedzUsuńSkosztowałabym takiej pasty :)
OdpowiedzUsuńPasta wygląda bardzo smakowicie. Wiem, ponieważ robię bardzo podobną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo podoba mi się pomysł na takie smarowidło. Z pewnością przygotuję:)
OdpowiedzUsuńTakie pasty są nie tylko smaczne ale również uniwerslane ;)
OdpowiedzUsuńNo proszę - nie dość, że taniej, to jeszcze smaczniej :-)
OdpowiedzUsuńsuper smarowidło na kanapki :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie prosta potrawa :) spodobal mi się twój przepis i chętnie obserwuję
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. :)
OdpowiedzUsuń