piątek, 16 marca 2018

Pieczeń z komosy ryżowej i kaszy orkiszowej


Ze względu na to, że ograniczam bardzo jedzenie mięsa, robię różne potrawy by je zastąpić. Udaje mi się z różnym powodzeniem, ale zawsze cieszę się kiedy odkrywam nowy smak. 
Dzielę się moimi przepisami, ale przyznam;  kto jest przyzwyczajony do smaku mięsa temu trudno będzie przekonać się do moich propozycji.



Składniki :

  • 500 g nasion komosy ryżowej
  • 250 g kaszy orkiszowej drobnej
  • 400 g ziemniaków gotowanych
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz kajeński i czarny
  • koper suszony, zioła prowansalskie
  • słodka papryka wędzona( u mnie płaska łyżeczka)
  • 2-3 ząbki czosnku, mała łyżeczka maggi 

Przygotowanie :
  1. Ugotować wg przepisu komosę i kaszę 
  2. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę, tak samo czosnek
  3. Przestudzoną komosę, kaszę i ziemniaki połączyć dokładnie
  4. Dodać jajka, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulę, olej, płatki i przyprawy do smaku- wyrobić całość starannie
  5. Do foremki o wymiarach 30 x 12 cm przełożyć masę
  6. Piec ok.70 min. w temp. 170-180*C

Jeśli mamy pieczarki możemy je dodać, a smak pieczeni będzie na pewno jeszcze lepszy.

9 komentarzy:

  1. Ja lubię mięso, ale skutecznie zachęciłaś mnie do przygotowania pieczeni z komosy ryżowej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa pieczeń, jestem wielbicielem mięsa ale na pewno bym skosztowała takiej pieczeni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, bardzo interesujący przepis. Wygląda smakowicie...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. super pieczeń :) ja również staram się jeść mniej mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ta pieczeń musi być pyszna. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas od dwóch tygodni też bez mięsnie i jest ok. Poznajemy nowe smaki i chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak pasztet z kurczaka, rarytas dla jaroszów!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...