Składniki :
- 25 dag miodu
- 12 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/3 szklanki piwa
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- przyprawa piernikowa- wg uznania
Przygotowanie :
- Miód, masło i cukier zagotuj, gdy ostygnie dodaj mąkę, sodę, piwo, sól, przyprawę- wyrób- odstaw na co najmniej tydzień w chłodne, ciemne miejsce - najlepiej do lodówki
- Po tym czasie wyłóż na blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm, dokładnie wyrównaj z wierzchu uciskając je
- Piecz w temp. 170*C przez ok. 30-40 min.
- Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Przepis z kolorowej gazety.
Smakiem przypomina dawne ciastka"Katarzynki"
Przez to długo zachowuje świeżość.
Smakiem przypomina dawne ciastka"Katarzynki"
Przez to długo zachowuje świeżość.
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś ją upiekę.
Taka domowa babka jest na pewno pyszna. :)
OdpowiedzUsuńDo kawy bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, wypróbuję kiedyś :)
OdpowiedzUsuńHo ho ho, ależ ona wygląda!
OdpowiedzUsuńO tak, wyrosła super!
UsuńO rety, ale narobiłaś mi ochoty na taką babeczkę. Uwielbiam zapach i smak piernika.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Zapiszę sobie Twój przepis i być może uda mi się ją zrobić w tym roku na święta.
OdpowiedzUsuńCudowna i niezwykle smakowita babka <3
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, na pewno również super smaczna.
OdpowiedzUsuńWiosenne pozdrowienia :)
Wygląda smakowicie. Zapiszę przepis...pozdrawiam serdecznie,,,,
OdpowiedzUsuńBabki mi zawsze wychodza z zakalcem. Nie wiem co robie zle
OdpowiedzUsuńPiękna baba :D
OdpowiedzUsuńWspaniała :) Idealna na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńśliczna, ja upiekłam dzis w ramach treningu orkiszową :)
OdpowiedzUsuńwspaniała baba :)
OdpowiedzUsuńnie lubię piec/gotować z alkoholem ;)
OdpowiedzUsuńCudowna... cudownie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń