Ciąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne.
Proponuję upiec chleb:)Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem.
Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm
- 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio
- 2 łyżeczki soli
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek, ja dodałam 3 łyżki
- 1 łyżeczka miodu, ja dałam 1 łyżeczkę miodu do ciasta plus 1 kostkę cukru trzcinowego - do rozczynu
- 2 garście ziaren słonecznika
- 600 ml ciepłej wody
nasiona sezamu do posypania
Przygotowanie :
- Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw należy przygotować rozczyn*)
- W środku mąki zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę, drożdże. Dobrze wyrobić rękoma lub mikserem (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).
- Gotowe ciasto podzielić na dwie części i uformować z nich podłużne chleby. Chleby przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub mąką pszenną) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1 i 1/2 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.
- Piec w temperaturze 200*C przez około 40 - 50 min, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.
Rozczyn przygotowujemy dodając do drożdży niewielką ilość letniego mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić garnuszek w ciepłym miejscu, aż podwoją objętość. Uważać, bo drożdże lubią "wyjść"niespodziewanie z garnuszka :)
Do chleba w przeciwieństwie do ciast zamiast mleka do rozczynu używam wodę.
Użytą wodę odliczam od całości tj. 600 ml minus to co dodałam do rozczynu.
Do chleba w przeciwieństwie do ciast zamiast mleka do rozczynu używam wodę.
Użytą wodę odliczam od całości tj. 600 ml minus to co dodałam do rozczynu.
przepis stąd
Wygląda apetycznie i taki jest.
Moje uwagi:
- wyrabiałam go ręką
- dodałam drożdże świeże
- mój chleb rósł szybciej niż w podanym przepisie
- i nie był tak płaski jak sugerowano w przepisie
- ciasto było dość luźne, dlatego przełożyłam je zaraz do foremek, nie formowałam bochenka, z tego też względu dosypałam 2 łyżki mąki z płaskurki, (ale może być orkiszowa) jeśli uznacie, że 600 ml wody jest trochę za dużo i ciasto jest luźne
- foremki smaruje zawsze smalcem
Uwielbiam chleby, które są pieczone w domu. Przede wszystkim chodzi o to, że są zdrowsze.
OdpowiedzUsuńTwój na pewno wypróbuję!
Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Często sama piekę chleb orkiszowy- ma wyjątkowy smak i świetnie pasuje do sera koziego! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiekę różne chlebki, ale z mąki orkiszowej jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Chętnie wypróbuję Twój przepis, pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńKiedys pieklam domowe buleczki. Chleba nigdy nie robilam ale na pewno jest przepyszny
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńPrzepis uż zanotowany. Chlebek wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyrósł :) od jakiegoś pół roku również sama piekę pieczywo, a teraz hoduję nawet zakwas :)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb zawsze jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy chleb :) takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, też piekłam orkiszowy, ja piekę nas zakwasie z mąki żytniej 720 i pszennej chlebowej, piekę zawsze z 2kg mąki, zamieniam często pszenną na orkiszową, wychodzą mi 3 duże chlebki, mam chetne koleżanki na mój chlebek więc im sprzedaję 🙂są zachwycone chlebkiem 😋
OdpowiedzUsuń