czwartek, 12 kwietnia 2018

Leczo z kapustą włoską



Składniki :

  • połowa małej główki włoskiej kapusty
  • 15 dag pieczarek
  • duża żółta papryka
  • mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2-3 łyżeczki cukru

Przygotowanie :
  1. Kapustę pokroić drobno, umyć
  2. Pieczarki, cebulę i papryki pokroić dość grubo
  3. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką, dusić, dodać cebulę i ponownie przykryć
  4. Dorzucić pieczarki, później papryki, przykryć i dusić do miękkości
  5. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, papryką i ewentualnie cukrem do smaku
  6. Całość wymieszać i chwilę razem pogotować. 


                           A w ogrodach czas kwitnienia forsycji...

11 komentarzy:

  1. właśnie chodzi za mną leczo!

    OdpowiedzUsuń
  2. i do tego makaron i mamy pyszny obiad w chwilę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo, ale z kapustą to jeszcze nie jadłam ;P

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna wersja, takiej jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pychotka, zapachniało latem... A ja bardzo się cieszę, że wiosna rozkwitła, można mnie spotkać z aparatem gdzieś w Rzeszowie...

    OdpowiedzUsuń
  6. To taka inna, lekka wersja jesiennego leczo. Fajny pomysł na pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam leczo :) z kapustą jeszcze nigdy nie robiłam :)
    Cudna forsycja :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...