poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Pieczeń z żurawiną i orzechami



Składniki :

  • 2 torebki ryżu
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 garście żurawiny
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • mały pęczek natki
  • 2- 3 łyżki oleju 
  • sól, pieprz czarny, maggi w płynie


Przygotowanie ;
  1. Ryż w torebkach ugotować wg przepisu
  2. Do ugotowanych ugniecionych ziemniaków dodać ugotowaną kaszę oraz ryż
  3. Pieczarki i cebulę pokroić drobno i przesmażyć razem
  4. Orzechy zmielić, natkę posiekać
  5. Ryż, ziemniaki, kaszę, orzechy oraz pieczarki z cebulą - połączyć 
  6. Dodać namoczoną i osączoną żurawinę, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, natkę, maggi i jajka, dokładnie wymieszać w mikserze
  7. Masę przełożyć do foremki o wymiarach 25 x 12 cm wyłożonej folią aluminiową, piec w temp. 180*C
  8. U mnie pieczeń potrzebowała 75 min.

Moje uwagi:
  • Pieczeń należy robić gdy główne  składniki będą jeszcze ciepłe. Wtedy wszystko lepiej się łączy.
  • moja pieczeń trochę się kruszyła dobrze byłoby zmielić ryż, wtedy na pewno będzie lepiej się kroiła.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pieczenie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się Twój przepis. Takiej pieczeni jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujący przepis;
    ciekawa jest ta wegetariańska pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardziej przypominałoby to farsz do gołąbków, gdyby nie kształt foremki i sposób zapieczenia. Sama już nie gotuję ale podpowiem synowi, może pokusi się o zrobienie. Życząc smacznego, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...