Składniki :
- 2 torebki ryżu
- 30 dag ugotowanych ziemniaków
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 garście żurawiny
- 10 dag orzechów włoskich
- 1 cebula
- 15 dag pieczarek
- 3 jajka
- mały pęczek natki
- 2- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz czarny, maggi w płynie
Przygotowanie ;
- Ryż w torebkach ugotować wg przepisu
- Do ugotowanych ugniecionych ziemniaków dodać ugotowaną kaszę oraz ryż
- Pieczarki i cebulę pokroić drobno i przesmażyć razem
- Orzechy zmielić, natkę posiekać
- Ryż, ziemniaki, kaszę, orzechy oraz pieczarki z cebulą - połączyć
- Dodać namoczoną i osączoną żurawinę, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, natkę, maggi i jajka, dokładnie wymieszać w mikserze
- Masę przełożyć do foremki o wymiarach 25 x 12 cm wyłożonej folią aluminiową, piec w temp. 180*C
- U mnie pieczeń potrzebowała 75 min.
Moje uwagi:
Ciekawa forma pieczeni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pieczenie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Twój przepis. Takiej pieczeni jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis;
OdpowiedzUsuńciekawa jest ta wegetariańska pieczeń :)
Bardziej przypominałoby to farsz do gołąbków, gdyby nie kształt foremki i sposób zapieczenia. Sama już nie gotuję ale podpowiem synowi, może pokusi się o zrobienie. Życząc smacznego, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń