Składniki na zaczyn :
- 15 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek ciepłej wody
Składniki na chlebek :
- 20 g nasion chia
- 20 g nasion lnu
- 20 g pestek słonecznika
- 360 g mąki ryżowej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 30 ml oliwy z oliwek Bio
- 300 ml letniej wody
Przygotowanie :
- Drożdże łączymy z cukrem, mąką i wodą, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu
- W młynku mielimy nasiona chia, lnu i słonecznika
- Do przesianej mąki dodajemy zmielone nasiona,sól, dodajemy oliwę, rozczyn i dokładnie wyrabiamy
- Przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia
- Piekarnik nagrzewamy do 200*C, na dolnej półce umieszczamy naczynie z wrzątkiem i wstawiamy foremkę z ciastem
- Pieczemy ok. 30 min.
Przepis pochodzi z najnowszej książki"Jeść zdrowiej" (Kuchnia LDL.pl)
Jeśli komuś smakuje chleb puszysty i mięciutki to ten na pewno taki nie jest.
Jest raczej zwarty, mnie osobiście smakował.
To chleb bezglutenowy dla tych którzy takie jedzą.
Foremka w której piekłam chleb miała 12 x 25 cm.
Jeśli komuś smakuje chleb puszysty i mięciutki to ten na pewno taki nie jest.
Jest raczej zwarty, mnie osobiście smakował.
To chleb bezglutenowy dla tych którzy takie jedzą.
Foremka w której piekłam chleb miała 12 x 25 cm.
Na pewno ciekawie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńTeż jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze ryżowego chleba, a wygląda na smaczny:)
OdpowiedzUsuńBaedzo mnie ciekawi☺
OdpowiedzUsuńwspaniale wyrósł :)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy bardzo się nam przydają, bo od niedawna też mam bezglutenowca w domu :-(
OdpowiedzUsuń