piątek, 27 kwietnia 2018

Chlebek ryżowy


Składniki na zaczyn :

  • 15 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek ciepłej wody


Składniki na chlebek :
  • 20 g nasion chia
  • 20 g nasion lnu
  • 20 g pestek słonecznika
  • 360 g mąki ryżowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 30 ml oliwy z oliwek Bio
  • 300 ml letniej wody

Przygotowanie :
  1. Drożdże łączymy z cukrem,  mąką i wodą, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu
  2. W młynku mielimy nasiona chia, lnu i słonecznika
  3. Do przesianej mąki dodajemy zmielone nasiona,sól, dodajemy oliwę, rozczyn i dokładnie wyrabiamy
  4. Przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 200*C, na dolnej półce umieszczamy naczynie z wrzątkiem i wstawiamy foremkę z ciastem
  6. Pieczemy ok. 30 min.

Przepis pochodzi z najnowszej książki"Jeść zdrowiej" (Kuchnia LDL.pl)

Jeśli komuś smakuje chleb puszysty i mięciutki to ten na pewno taki nie jest.
Jest raczej zwarty, mnie osobiście smakował.
To chleb bezglutenowy dla tych którzy takie jedzą.
Foremka w której piekłam chleb miała 12 x 25 cm.

6 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze ryżowego chleba, a wygląda na smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje przepisy bardzo się nam przydają, bo od niedawna też mam bezglutenowca w domu :-(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...