Składniki :
- 2 szklanki kaszy pęczak, można więcej
- 1 cukinia bez obierania
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- pęczek rzodkiewek
- 4 ogórki konserwowe
- 1 ogórek świeży zielony
- natka pietruszki, koperek
- sos ziołowo-koperkowy knorra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą by się nie kleiła i dobrze osączyć
- Pokrojoną cukinie obsmażyć krótko na maśle lub oleju
- Cebulę, łodygi selera, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w kostkę
- Składniki wymieszać, polać przygotowanym wg przepisu na opakowaniu sosem, wymieszać. posypać natka i koperkiem
- Można przygotować sos; z cytryny, miodu i oleju. Wtedy jeszcze posypujemy sałatkę solą i pieprzem wg uznania.
Sos koperkowo-ziołowy doprawiłam po swojemu tzn.dodałam do niego miodu i ciut więcej oleju niż podano w przepisie.
Mój smak potrzebował również odrobinę pieprzu.
ale fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna w smaku, a do tego super wygląda.
OdpowiedzUsuńświetna sałatka
OdpowiedzUsuńNie przepadam za pęczakiem.
OdpowiedzUsuńAle w sałatce na pewno by mi smakowały :)
Pozdrowienia :)
Sałatki są idealne na każdą porę roku :)
OdpowiedzUsuńtreściwa sałatka w sam raz jako lunchbox :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :P
OdpowiedzUsuń