wtorek, 24 kwietnia 2018

Sałatka z kaszą pęczak


Składniki :

  • 2 szklanki kaszy pęczak, można więcej
  • 1 cukinia bez obierania
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 ogórek świeży zielony
  • natka pietruszki, koperek
  • sos ziołowo-koperkowy knorra
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą by się nie kleiła i dobrze osączyć
  2. Pokrojoną cukinie obsmażyć krótko na maśle lub oleju
  3. Cebulę, łodygi selera, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w kostkę
  4. Składniki wymieszać, polać przygotowanym wg przepisu na opakowaniu sosem, wymieszać. posypać natka i koperkiem
  5. Można przygotować sos; z cytryny, miodu i oleju. Wtedy jeszcze posypujemy sałatkę solą i pieprzem wg uznania.

Sos koperkowo-ziołowy doprawiłam po swojemu tzn.dodałam do niego miodu i ciut więcej oleju niż podano w przepisie.
Mój smak potrzebował również odrobinę pieprzu.

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...