To jeszcze jedno ciasto z cyklu; łatwe do wykonania, smaczne i oszczędne w składniki. Może sprawdzić się również z innymi drobnymi owocami.
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 125 gram masła lub margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- czereśnie, u mnie ok. 20 dag ( oczywiście wydrylowane)
Przygotowanie :
- Tłuszcz, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić
- Jajka roztrzepać w garnuszku i dodać do przestudzonej masy, zmiksować
- wsypywać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować, masa pozostaje raczej lejąca
- Piec w natłuszczonej foremce ( u mnie o średnicy 24 cm), w piekarniku o temp. 180*C przez ok 60 min. do suchego patyczka. ( u mnie o średnicy 24 cm).
To ciasto najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Ale na drugi dzień też jest smaczne, jeśli zostanie :)
Nie jest to może ciasto na super okazje, ale na co dzień, gdy potrzebujemy upiec coś na szybko na pewno się sprawdzi.
Piekłam je też z drobno pokrojonymi jabłkami, ale z czereśniami jest smaczniejsze, bo te owoce rozmieszczają się w całym cieście, a jabłka pozostały na wierzchu.
Przepis znalazłam w moim starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami.
Przepis znalazłam w moim starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami.
Takie proste ciasta są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze na lato☺
OdpowiedzUsuńProste , smaczne i do wszystkich owoców. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńproste i smaczne do kawy idealne:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta z owocami latem są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńA ja zastanawiałam się co dziś upiec. Padło na kruszon z czerwonymi porzeczkami. Następnym razem wykorzystam Twój przepis i dodam porzeczki, bo mam ich dużo. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy najlepsze:)
OdpowiedzUsuńwspaniały placuszek :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wczoraj zerwaliśmy pierwsze czereśnie :)
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam.
Z wiśniami też chyba będzie dobre.
OdpowiedzUsuńprosty przepis, a ciasto wygląda bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńjeszcze mam parę czereśni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z sezonowymi owocami.;)
OdpowiedzUsuń