A gdy robię coś takiego, muszę i sama spróbować, czy jest smaczne :)
Składniki :
- 70-80 dag mięsa z łopatki
- ok. 30 dag tłustego boczku
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- bułka tarta lub kasza manna ok. 1/3 szklanki
- mały pęczek kopru i natki
- ok. pól szklanki żurawiny
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
- Mięso zmielić, dodać jajka, pokrojoną drobno natkę i koperek, kaszę ewentualnie bułkę tartą
- Obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek przesmażyć, wystudzić i dodać do mięsa
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać żurawinę i dokładnie całość wymieszać do idealnego połączenia składników
- Piec w podłużnej, natłuszczonej foremce ok. 60 min. w temp. 180*C
Pieczeń idealna na zimno, ale i na ciepło jest smaczna.
Zabieram przepis i w weekend robię:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię pieczeń rzymską ale nigdy nie robiłam z żurawiną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Mniam. Uwielbiam pieczeń, a ta musi być pyszna !!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńZapisane . Dziękuję Uleńko za przepis , pieczeń wygląda atrakcyjnie i smakowicie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda pieczeń, u mnie nazwany jest klopsem, bardzo mi się podoba wersja z żurawiną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko. :)
Bardzo apetyczna pieczeń :) Na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczeń rzymską. Z żurawiną, brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię potrawy z mielonego mięsa; na pewno jest smaczne.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Pyszne i pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Super alternatywa do mielonych kotletów
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest pyszna. Chętnie skorzystam z przepisu i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCo domowe to domowe ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i pewnie pysznie smakuje. Ja robię pasztet z żurawiną. Wszyscy go uwielbiają. Taka pieczeń kusi, kusi... :)
OdpowiedzUsuńPieczeń pysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczeń rzymską, ta wygląda bardzo kusząco
OdpowiedzUsuńLubię mięsa ze słodkim akcentem :)
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam przyrządzić. Pychotka!
OdpowiedzUsuń