poniedziałek, 11 czerwca 2018

Pieczeń rzymska z żurawiną


Moi mięsożerni lubią gdy przyrządzam im coś na ząb...
A gdy robię coś takiego, muszę i sama spróbować, czy jest smaczne :)



Składniki :

  • 70-80 dag mięsa z łopatki
  • ok. 30 dag tłustego boczku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • bułka tarta lub kasza manna ok. 1/3 szklanki
  • mały pęczek kopru i natki
  • ok. pól szklanki żurawiny
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie :
  1. Mięso zmielić, dodać jajka, pokrojoną drobno natkę i koperek, kaszę ewentualnie bułkę tartą
  2. Obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek przesmażyć, wystudzić i dodać do mięsa
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać żurawinę i dokładnie całość wymieszać do idealnego połączenia składników
  4. Piec w podłużnej, natłuszczonej foremce ok. 60 min. w temp. 180*C

Pieczeń idealna na zimno, ale i na ciepło jest smaczna.

18 komentarzy:

  1. Zabieram przepis i w weekend robię:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pieczeń rzymską ale nigdy nie robiłam z żurawiną.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Uwielbiam pieczeń, a ta musi być pyszna !!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisane . Dziękuję Uleńko za przepis , pieczeń wygląda atrakcyjnie i smakowicie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda pieczeń, u mnie nazwany jest klopsem, bardzo mi się podoba wersja z żurawiną.
    Pozdrawiam cieplutko. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczna pieczeń :) Na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię pieczeń rzymską. Z żurawiną, brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię potrawy z mielonego mięsa; na pewno jest smaczne.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie! Super alternatywa do mielonych kotletów

    OdpowiedzUsuń
  10. Z pewnością jest pyszna. Chętnie skorzystam z przepisu i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda i pewnie pysznie smakuje. Ja robię pasztet z żurawiną. Wszyscy go uwielbiają. Taka pieczeń kusi, kusi... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieczeń pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam pieczeń rzymską, ta wygląda bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię mięsa ze słodkim akcentem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś próbowałam przyrządzić. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...