piątek, 15 czerwca 2018

Naleśniki z komosą ryżową




Składniki :
  • 100 g białej komosy
  • ok. 2 łyżek mąki
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 jajko 
  • ewentualnie 2 łyżki miodu do polania
  • szczypta cynamonu 
  • owoce


Przygotowanie :
  1. Gotuj komosę przez 12 min. Pozwól jej wystygnąć, a następnie wymieszaj w misce z mąką, mlekiem, rozmąconym jajkiem, szczyptą soli i szczyptą cukru. 
  2. Usmaż naleśniki na kropli oliwy, aż będą złote po obu stronach. Ułóż na talerzu, a następnie oblej miodem, posyp cynamonem i ułóż ulubione owoce.


Masa konsystencją przypomina tę na placki ziemniaczane.
Moja komosa po ugotowaniu była niezbyt gęsta.

inspiracja stąd

13 komentarzy:

  1. Ostatnio szukałam takiego przepisu, skorzystam☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich naleśników nie jadłam, w ogóle z komsą ryżową nie miałam jeszcze do czynienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewności wykorzystam ten przepis. W mojej diecie komosa jest wskazana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne zdjęcie. Ładnie jest Ci w czerwieni.
    Uwielbiam takie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super placuszki :) do tego sezonowe owoce i mamy pycha śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na pyszne naleśniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł świetny :) Chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie robiłam takich naleśników ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisuję przepis. Aż ślinka leci ...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...