Składniki na 16 rogalików:
- 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową)
- 300 ml mleka
- 25 g masła
- 10 g soli
- 6 g drożdży
- 1 żółtko jaja
- 1 jajko - posmarowania rogali
plus sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania.
Przygotowanie :
- Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia
- Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 min. aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godz.
- Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części
- Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
- Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą (solą tuż przed pieczeniem)
- Piecz w temperaturze 200*C przez 20 min.
Wypieki na blogach:
Am.art kolor i smak – klik!
Akacjowy blog – klik!
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Dom z mozaikami – klik!
Idę i myślę – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!
Pysznie się upiekły!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że byłaś z nami w czerwcowej Piekarni.
Bez grama cukru! Super!
OdpowiedzUsuńAch, nawet oczami warto zjeść!
OdpowiedzUsuńNa takie rogaliki jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPiękne rogale się upiekły, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńAż ma się ochotę chwycić i jesc. Pięknie Ci wyszły . Miło było razem piec :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne☺
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyrośnięte. :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńRogaliki wyglądają przepysznie i są śliczne, takie zgrabniutkie :D
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis :D
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Piękne rogaliki, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłąm takich rogali :)
OdpowiedzUsuńŚliczne jak z piekarni :-)
OdpowiedzUsuńPiękne, pulchniutkie, bardzo apetyczne. Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam cieplutko M
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte i apetyczne. Dziękuję za wspólne czerwcowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)