poniedziałek, 18 czerwca 2018

Czeskie rogale w czerwcowej piekarni


To moja odpowiedź na zaproszenie pieczenia rogalików w Czerwcowej piekarni Amber.


Składniki na 16 rogalików:



  • 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową)
  • 300 ml mleka
  • 25 g masła
  • 10 g soli
  • 6 g drożdży
  • 1 żółtko jaja
  • 1 jajko - posmarowania rogali


plus sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania.


Przygotowanie :

  1. Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia
  2. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 min. aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godz.
  3. Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części 
  4. Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
  5. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą (solą tuż przed pieczeniem)
  6.  Piecz w temperaturze 200*C przez 20 min.

Wypieki na blogach:

Am.art kolor i smak – klik!
Akacjowy blog – klik!
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Dom z mozaikami – klik!
Idę i myślę – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

16 komentarzy:

  1. Pysznie się upiekły!
    Dziękuję, że byłaś z nami w czerwcowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie rogaliki jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne rogale się upiekły, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ma się ochotę chwycić i jesc. Pięknie Ci wyszły . Miło było razem piec :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyrośnięte. :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogaliki wyglądają przepysznie i są śliczne, takie zgrabniutkie :D
    Na pewno wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne rogaliki, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie piekłąm takich rogali :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, pulchniutkie, bardzo apetyczne. Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam cieplutko M

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyrośnięte i apetyczne. Dziękuję za wspólne czerwcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie wyglądają :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...