wtorek, 5 czerwca 2018

Konfitura z truskawek z cukrem żelującym


Składniki :

  • cukier żelujący 2:1
  • 1 kg umytych truskawek



Konfiturę przygotowałam wg przepisu jaki znalazłam na opakowaniu cukru.

Przygotowanie :
  1. Umyte truskawki osączyć na sicie, potem przełożyć do garnka i pokroić 
  2. Owoce zasypać cukrem i dokładnie wymieszać, garnek przykryć pokrywką i pozostawić na 3-4 godz. aż owoce puszczą sok ( często mieszać by cukier się rozpuścił)
  3. Po tym czasie garnek postawić na gazie i gotować masę przez 3 min. cały czas mieszając
  4. Do umytych, wyparzonych słoiczków nalewać wrzącą masę truskawkową po sam dekielek( uważać by się nie poparzyć), zakrywać wyparzonymi dekielkami.

Wyszło mi 5 małych słoiczków konfitury.
Myślę, że o niebo lepsze od tych kupnych, choć i moje nie są zupełnie wolne od chemii...
Moje uwagi:
używałam cukru Diamant 2:1
Następnego dnia postanowiłam przerobić jeszcze jeden kilogram truskawek, użyłam cukru 1:1, konfitura nie zżelowała i gdy spróbowałam to była niesamowicie słodka:(
Czy macie podobne doświadczenia z tym cukrem?

6 komentarzy:

  1. Wygląda super. Nie mam doświadczenia z tym cukrem. Sama mało robię przetworów . W tamtym roku wszystkie owoce robiłam w cukrze . Udały mi się. Pozdrawiam Uleńko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam z żelfiksem 3:1 zobaczymy jak się będą trzymać!
    W tej metodzie denerwuje mnie zbieranie piany, bo ona się nigdy nie rozprowadzi tak jak piszą, przy mieszaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, kiedyś robiłam z Żelfiksem. Tym razem wypróbowałam z cukrem żelującym i taka niemiła niespodzianka :(
      Ten 2:1 w porządku, a ten 1:1 dla mnie nie udany.

      Usuń
  3. ja robię przetwory z ksylitolem i pektyną :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...