Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka gęstej śmietany
- tłuszcz do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
- Jajka utrzeć z cukrem
- Do ubitych jaj dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem, potem śmietanę po łyżce - cały czas ucierać, na końcu dodać olej i dokładnie połączyć składniki
- Do wysmarowanej tłuszczem foremki ( u mnie okrągła o średnicy 24 cm) przełożyć ciasto ( dość gęste), rozprowadzić równomiernie i ułożyć pokrojone na pół truskawki lekko je wciskając w ciasto
- Można zrobić na wierzch kruszonkę wg tego przepisu
- Piec ok. 45-50 min. w temp. 180*C
W sezonie jagodowym wykorzystam ten przepis by upiec ciasto właśnie z tymi owocami. Powinno się udać.
Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami :)
Polecam i smacznego !
Smak i prostota :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto kochana. Pozdrawiam serdecznie 😃
OdpowiedzUsuńNajlepsze☺
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że pyszne. Rzeczywiście mało składników, a ciasto wygląda bardzo zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta i czasami podobne piekę:)
OdpowiedzUsuńPiekę podobne. Sezon truskawkowy w pełni, czas na takie słodkości:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, zapisuje sobie zwłaszcza że często zostaje mi śmietana i nie wiem jak ją spożytkować :)
OdpowiedzUsuńMyślę ,ze jest b. dobre, wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńTakiego ciacha potrafię zjeść pół blachy, najlepiej na ciepło!
OdpowiedzUsuńCiasto idealne do kawy. Lubię takie lekkie ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńPrzepis tak banalnie prosty że aż wstyd byloby nie skorzystać 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Szybko się robi ale też szybko znikają. Truskawki po prostu same się proszą, żeby zrobić z nimi wspaniałe ciasto :) Porywam kawałek do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!
OdpowiedzUsuń