poniedziałek, 24 września 2018

Chleb żytni razowy na zakwasie

Ania z bloga Kuchennymi drzwiami zaprosiła mnie do wspólnego pieczenia.

A przepis podaję za blogiem Cztery fajery


Składniki na małą foremkę:    

           na zaczyn
  • 80 g wody
  • 80 g mąki żytniej typ 2000
  • 50 g zakwasu żytniego



Przygotowanie zaczynu: – wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin. Można to zrobić od razu w misie, w której będziemy wyrabiać chleb.

Składniki:


  • cały zaczyn który przygotowaliśmy (210 g )
  • 200 g wody
  • 210 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 15 g melasy (zamiast melasy można dodać 15 g słodu żytniego lub jęczmiennego)
  • 1 łyżeczka soli



Przygotowanie:

  1. Do zaczynu dodać wszystkie składniki – wodę, mąkę żytnią, melasę (lub słód) i sól. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Można to zrobić ręcznie lub mikserem, nie ma potrzeby długiego wyrabiania, wystarczy, że wszystkie składniki się połączą.
  2. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki lekko natłuszczonej olejem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230*C (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 min. po czym zmniejszyć temperaturę do 200*C, wyjąć chleb z formy (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około 45-55 min. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić na kilka godzin do wystygnięcia. Jeśli postukamy w spód bochenka, dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos.
Taki chleb nadaje się do jedzenia nawet pod tygodniu od upieczenia.
Mój trochę słabo wyrósł :(
Miałam prawdopodobnie młody, słaby zakwas :(
I chleb upiekłam w okrągłej foremce.

Chleb Radziwiłłowski na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Proste potrawy – klik!
Stare Gary – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!

13 komentarzy:

  1. Piękna forma chleba!
    I piękny ma kolor. A wyrósł bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebuś cudny . Na zakwasie lubię najbardziej. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie wygląda! Pewnie się nie podejmę pieczenia, bo zjadłabym cały na raz ;)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie prezentuje się w takiej okrągłej formie. I nie wygląda wcale na słabo wyrośnięty. Dziękuję za wspólne wrześniowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale on ma piękny kształt :-) Pięknie Ci się upiekł :-) Dziękuję za wrześniową piekarnię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki chlebuś, to ja rozumiem.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten chleb wspaniale pachnie i smakuje!
    Dziękuję za rozgrzewający wspólny czas przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ on piękny :) Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda :) I inny niż pozostałych piekarzy z piekarni Amber, bo okrągły.
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny kształt.
    Dziękuję za wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo się cieszę, że tak pięknie wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...