Składniki :
- 2 i 1/2 kg śliwek
- ok. 1/2 kg cukru
- 3 czekolady gorzkie po 10 dag
Przygotowanie :
- Śliwki umyć i wypestkować rozdrobnić, zagotować dodając cukier
- Wystudzić i zmiksować
- Ponownie zagotować do zgęstnienia, dodać pokruszoną czekoladę i gotować jeszcze ok. 20 min
- Gorącą masę nalewać do słoiczków pod sam dekielek, zakręcać.
Przepis znalazłam w Moje gotowanie ekstra 1/2015
Krem przygotowałam z 1 kg śliwek i 1 czekolady.
Wyszły mi tylko 2 małe słoiczki :(
Warto zatem zrobić choć z ilości podanej w przepisie.
Otrzymamy może 4-5 słoiczków pysznego kremu.
Otrzymamy może 4-5 słoiczków pysznego kremu.
Jego smak jest słodko-kwaśny. Dla mnie b.smaczny.
Można nim przekładać ciasta lub smarować słodkie pieczywo.
Można nim przekładać ciasta lub smarować słodkie pieczywo.
Raczej nie pokażę tego wpisu Mężusiowi, bo już jutro ogołociłby resztę śliwek i pojechał do sklepu po czekoladę :-D
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie śliwek z czekoladą , na pewno krem jest smaczny. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSuper przepis - jadę dzisiaj po śliwki i zrobię parę słoików według Twojego przepisu- już zrobiłam dżem sliwkowy z cynamonem - pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńRobiłam śliwki na różne sposoby i czekodżem również ale w przepisie było kakao więc zastosowałam się do przepisu. Wyszedł bardzo smaczny. Wypróbuję również Twój przepis z czekoladą. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńOj, kusisz takimi smakołykami.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.:)