Składniki :
- szklanka suchej cieciorki
- 1/2 szklanki suchego grochu łupanego
- mała cebula
- liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
- 5 średnich ziemniaków
- włoszczyzna
- olej do smażenia
- gałązka świeżego lubczyku
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie :
- Cieciorkę ugotowałam wg przepisu, groch namoczyłam na noc
- Do garnka z wodą wrzuciłam pokrojone ziemniaki i namoczony groch oraz pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziarnisty pieprz - gotowałam
- Startą marchew przesmażyć na oleju, dodać do zupy, wrzucić pokrojony seler, pietruszkę, gałązkę selera i lubczyku oraz ugotowaną cieciorkę - dogotować do miękkości warzyw
- Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem
- Kto lubi już na talerzu doda do zupy łyżkę śmietany.
Z tych składników otrzymałam zupę dla 5 osób.
JUż taka w jesiennym klimacie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa zupka, takiego połączenia strączkowych jeszcze nie jadłam, koniecznie musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Z cieciorką nie jadłam, a wiem, że warto.
OdpowiedzUsuńWidać , że smakowita. Uwielbiam wszystkie zupy. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńLubie takie zupki, zwłaszcza jesienią :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Zaczynają się chłody, jak znalazł.:)
OdpowiedzUsuń