Przepis również ze strony właściciela pasieki.
Polecam upiec teraz, a potem ponownie na Święta Bożego Narodzenia.
Składniki :
- 1 ½ kostki masła lub margaryny
- 1 ½ - 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 8 pełnych łyżek miodu
- 2 przyprawy do piernika po 30 g
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki sody
- 4 całe jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- do smaku rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa
Dodałam 5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek i 3 łyżki płatków migdałowych. Ale można więcej.
Przygotowanie:
- Zagotować masło z cukrem, mlekiem, miodem, przyprawami do piernika oraz z kakao
- Po zagotowaniu dodać dwie łyżeczki sody w niewielkim odstępie czasu i dobrze wymieszać z masą
- Po ostygnięciu masy dodać 4 całe jajka i utrzeć
- Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać
- Na koniec dodać dwie łyżki oleju i bakalie
- Lejące ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną formę lub wyłożoną papierem do pieczenia
- Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160*C.
Smakosze mogą ciasto polać polewą czekoladową ( 250 g masła lub margaryny plus 1 szklanką cukru i 2 łyżkami kakao).
Ja posypałam cukrem pudrem.
Piekłam w foremce 25 x 32 cm, można w większej.
A jeśli w mniejszej to wystarczy użyć połowy składników.
Ach, jak się wstrzeliłaś! Wlaśnie kupiłam przyprawy do piernika ;)) Szkoda, że miodu nie mogę wrzucić w bagaż podręczny, bo zabrałabym ze sobą miód spadziowy. Właśnie takiego najchętniej używam do piernika, a jako spulchniacza używam sody i piwa! Kiedyś opublikowałam ten stary, rodzinny przepis na blogu ;))
OdpowiedzUsuńTwoim piernikiem pachnie aż u mnie ;)) Dobrze, że jestem już po śniadaniu bo ślinka mi leci jak patrzę na Twoje zdjęcia :))
Na pewno znajdę Agatko Twój przepis i wypróbuje :)
Usuńpozdrawiam.
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny, piernik bardzo nam smakował, dlatego zamieściłam tu przepis :)
UsuńAle kusisz! Prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) Idealny na jesienno-zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wyszedł wysoki i pieknie wygląda . Zabieram przepis.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNa prawdziwym miodzie musi być przepyszny :D
OdpowiedzUsuńTakie pierniki tylko na prawdziwym miodzie. Ja zrobiłem już dwa. Rodzina zachwycona.
OdpowiedzUsuńJesień, więc trzeba wrócić do takich ciast- wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę kusząco!
OdpowiedzUsuńMy kupujemy pyszne miodki od naszych przyjaciół z Niżnej Łąki. :)
OdpowiedzUsuńWitaj Ula. :-) Podaj mi, proszę informację, czy ten pysznie wyglądający piernik jest suchy czy wilgotny po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńPiernik jest naprawdę dobry. Po upieczeniu długo zachowuje świeżość. Najlepiej upiec w takiej proporcji jak podałam i w takiej foremce. Wtedy będzie tak wysoki jak mój, na Święta w sam raz :)
Usuńpozdrawiam.