piątek, 19 października 2018

Pyszny piernik pszczelarza


Użyty miód pochodzi z pasieki prywatnej p. M. Łępickiego. 
Przepis również ze strony właściciela pasieki.

                                Piernik jest przepyszny !!
 Polecam upiec teraz, a potem ponownie na Święta Bożego Narodzenia.             
            

Składniki :

  • 1 ½ kostki masła lub margaryny
  • 1 ½ - 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 8 pełnych łyżek miodu
  • 2 przyprawy do piernika po 30 g
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 całe jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • do smaku rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa

Dodałam 5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek i 3 łyżki płatków migdałowych. Ale można więcej.




Przygotowanie:

  1. Zagotować masło z cukrem, mlekiem, miodem, przyprawami do piernika oraz z kakao
  2. Po zagotowaniu dodać dwie łyżeczki sody w niewielkim odstępie czasu i dobrze wymieszać z masą
  3. Po ostygnięciu masy dodać 4 całe jajka i utrzeć
  4. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać
  5. Na koniec dodać dwie łyżki oleju i bakalie
  6. Lejące ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną formę lub wyłożoną papierem do pieczenia
  7. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160*C.

Smakosze mogą ciasto polać polewą czekoladową ( 250 g masła lub margaryny plus 1 szklanką cukru i 2 łyżkami kakao).
Ja posypałam cukrem pudrem.
Piekłam w foremce 25 x 32 cm, można w większej.
A jeśli w mniejszej to wystarczy użyć połowy składników.



                                        Miody z pasieki p. Łępickiego.

16 komentarzy:

  1. Ach, jak się wstrzeliłaś! Wlaśnie kupiłam przyprawy do piernika ;)) Szkoda, że miodu nie mogę wrzucić w bagaż podręczny, bo zabrałabym ze sobą miód spadziowy. Właśnie takiego najchętniej używam do piernika, a jako spulchniacza używam sody i piwa! Kiedyś opublikowałam ten stary, rodzinny przepis na blogu ;))
    Twoim piernikiem pachnie aż u mnie ;)) Dobrze, że jestem już po śniadaniu bo ślinka mi leci jak patrzę na Twoje zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno znajdę Agatko Twój przepis i wypróbuje :)
      pozdrawiam.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuje dziewczyny, piernik bardzo nam smakował, dlatego zamieściłam tu przepis :)

      Usuń
  3. Ale kusisz! Prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie :) Idealny na jesienno-zimowe wieczory :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł wysoki i pieknie wygląda . Zabieram przepis.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na prawdziwym miodzie musi być przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pierniki tylko na prawdziwym miodzie. Ja zrobiłem już dwa. Rodzina zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesień, więc trzeba wrócić do takich ciast- wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. My kupujemy pyszne miodki od naszych przyjaciół z Niżnej Łąki. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Ula. :-) Podaj mi, proszę informację, czy ten pysznie wyglądający piernik jest suchy czy wilgotny po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernik jest naprawdę dobry. Po upieczeniu długo zachowuje świeżość. Najlepiej upiec w takiej proporcji jak podałam i w takiej foremce. Wtedy będzie tak wysoki jak mój, na Święta w sam raz :)
      pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...