Składniki :
- 2 marchwie
- średnia cukinia
- 2 cebule
- 2 garście fasolki szparagowej
- po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 1/4 główki małej białej kapusty
- olej do smażenia
- słoik sosu chińskiego
- sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku
- ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego
dodatkowo:
- 30 dag mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 2 łyżek kaszy manny
- sól, pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
- ugotować makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu ( ile kto chce)
Przygotowanie:
- Marchew, cukinie i cebulę obrać pokroić, umytą paprykę również
- Fasolkę pozbawić szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a kapustę poszatkować
- Na rozgrzany olej wrzucać kolejno warzywa, obsmażyć i gotować pod przykryciem do miękkości, dodać sos chiński, ewentualnie łyżkę, dwie koncentratu pomidorowego
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać, zagotować razem
- Ugotować makaron ryżowy, wmieszać do warzyw
- Mięsożernym polecam przygotować pulpeciki.
Pulpety można przygotować wg tego przepisu.
Proponuję zestaw z pulpetami, będzie to danie w sam raz do słoika :)
Apetycznie wygląda Twoje leczo ;) przypomniałaś mi o istnieniu makaronu ryżowego! Kiedyś robiłam z nim danie z kuchni greckiej, chyba pora je odkopać i zrobić ponownie ;))
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, wygląda świetnie. Jak zwykle kradne przepis ;)
OdpowiedzUsuńPożywnie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie spróbuję, smaczne i pełnowartościowe danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania jednogarnkowe. Ten przepis jest pomysłowy . Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten przepis spodobał, zapisuje...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńZ apatytem zjadła bym takie leczo :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity przepis. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuń