czwartek, 29 listopada 2018

Sernik bardzo puszysty


Składniki :


  • 750 g sera tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielony
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 1/2 szklanki śmietany kremowej 36%
  • 50 g masła
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Przygotowanie :
  1. Żółtka oddzielić od białek
  2. Do zmielonego sera dodać miękkie masło, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i śmietanę
  3. Całość zmiksować, dodać mleko i ponownie zmiksować krótko by nie napowietrzać masy, a będzie rzadka
  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać ostrożnie do masy- wmieszać
  5. Formę o średnicy 24 cm dokładnie zabezpieczyć by masa się nie wylała i przelać masę serową
  6. Piec w temp.150*C ( bez termoobiegu) przez 70-90 min.
  7. Po upieczeniu sernika pozostawić go jeszcze w piekarniku do wystudzenia, a potem przechowywać w lodówce przez 12 godz. by lepiej można było go kroić.

Jeśli zdecydujemy się kroić sernik wkrótce po upieczeniu to będzie to  naprawdę dużym wyzwaniem, bo jest bardzo delikatny.
Można polać go lukrem, ja tylko opudrowałam cukrem.
Udaje się również z sera z wiaderka, ale jest bardzo, bardzo pulchny.

przepis z Moje wypieki.

13 komentarzy:

  1. Przepis już porwałam, juz dawno chciałam upiec taki sernik....dziekuje Ci bardzo.Mniaaam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama lubi takie serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super i widac , że nie opadł za dużo. Już zapisuję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest przepyszny. Znam ten przepis, wieki go nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo puszysto jak nie lubię serników to ten bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny serniczzek, zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka leci! Uwielbiam serniki! Pozdrawiam serdecznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka!!! Uwielbiam serniki. Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny, wyrosniety i puszysty serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  10. na prawdę wygrywa pod względem puszystości :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobilam na probe, pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...