- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 225 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 - 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- W misie malaksera umieścić orzechy i cukier - zmiksować do otrzymania orzechowej mąki. Dodać posiekane masło, mąkę, jajka, kawę, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksować tylko do otrzymania gładkiej mieszanki (bez potrzeby nie miksować zbyt długo - może to spowodować zakalec).
- 2 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto podzielić na pół i przelać do foremek. Piec w temperaturze 165*C przez około 25-30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem kawowy:
- 175 g masła
- 180 g cukru pudru
- 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku) rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (w masło swobodnie powinien wchodzić palec).
Przygotowanie kremu:
- Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówki miksera do ubijania białek) do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać zaparzoną kawę i utrzeć.
- Krem podzielić na pół. Ciasto przełożyć kremem, drugą część kremu posmarować na wierzchu. Ozdobić orzechami.
Ponadto:
- orzechy włoskie lub pekan, do dekoracji
przepis stąd
Musi pięknie wyglądać nie tylko na świątecznym stole ale i na co dzień :)
OdpowiedzUsuńDawno temu moja mama taki przygotowywała, to był rewelacyjny smak!
OdpowiedzUsuńMoja mama uwielbia ciasta z orzechami więc chyba się skuszę:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. W sam raz przepis na święta. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAle cuda😍
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńO tak, moja Mama też taki piekła... świąteczne wspomnienia wracają :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń