środa, 19 grudnia 2018

Klops z dzika i wieprzowiny


Składniki :

  • ok. 60 dag szynki z dzika
  • ok.40 dag tłustego boczku
  • 2 jajka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz czarny, mielona papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia



Przygotowanie:
  1. Mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę z pieczarkami ( gdy lekko przestygnie), przeciśnięty czosnek
  2. Dodać żółtka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i papryką- wymieszać
  3. Białka ubić na pianę, dodać do całości, wszystko dobrze wyrobić
  4. Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową
  5. Piec w temp. 180-190*C przez co najmniej 1 godz.
                                  
                                               Smacznego.

3 komentarze:

  1. Musi być pyszny! Bardzo lubię dziczyznę ;)) pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz w życiu jadłem klopsa, nikt z mojego otoczenia nie umie go robić. Tęsknie za tym smakiem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ula z miłą chęcią bym zjadła takie pyszności tu u ciebie zapraszam do mnie pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...