Składniki:
na spód:
polewa:
Przygotowanie:
- 350 korzennych ciastek
- 50 g masła
- 1,25 kg sera twarogowego z wiaderka (musi mieć zwartą kremową strukturę np. firmy Delfiko, a także Pilos dostępny w Lidlu)
- 4 duże jajka
- 4 łyżki skórki pomarańczowej- nie dałam
- 200 g cukru pudru
- 4 ziarna kardamonu utłuczone w moździerzu lub 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- 300 g dżemu lub konfitury pomarańczowej dobrej jakości (użyłam dżemu Streamline marki ScandicFood)
Przygotowanie:
- Okrągłą formę do pieczenia (26-28 cm) wyłóż szczelnie papierem do pieczenia, tak żeby w trakcie pieczenia nic nie wyciekło.(Przy takiej ilości masy w formach z odłączaną obręczą warto zadbać o maksymalne uszczelnienie foremki)
- Piekarnik nagrzewamy do 175 *C.
- Ciastka kruszymy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masę z herbatników wykładamy na dno formy i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki
- Ser, jajka i cukier miksujemy kilka minut na średnich obrotach.
- Jeśli ucieramy całe ziarna kardamonu w moździerzu, po starciu pozbywamy się łupinek, zostawiając tylko starty proszek. Dodajemy kardamon do masy. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy smażoną skórkę pomarańczową i mieszamy.
- Masa będzie dość luźna. Nie obawiajcie się, bo po upieczeniu i spędzeniu nocy w lodówce sernik pięknie stężeje.
- Masę wylewamy na przygotowany spód.
- Mój sernik piekłam przez 80 min.
- W przepisie było 50 min, ale dla mojego piekarnika to za krótko.
- Boki mojego sernika pod koniec pieczenia ładnie się podniosły, oczywiście później opadły, ale sam sernik nie opadł wcale.
- Upieczony sernik pozostawimy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez godzinę.
- Po całkowitym ostudzeniu polewamy go pomarańczową polewą.
- Dżem lub konfiturę wkładamy do rondelka i podgrzewamy chwilkę do rozpuszczenia. Chwile studzimy i polewamy sernik równomiernie na wierzchu.
Gotowy sernik schładzamy całą noc w lodówce (konieczne!).
Jest przepyszny, delikatny i niezwykle kremowy.przepis stąd
Nie bójcie się gdy masa serowa jest rzadka, po upieczeniu będzie ok.
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a ten wygląda fantastycznie! Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńCiasto się przepięknie prezentuje ,a że jestem smakoszem serników to z chęcią bym zjadła taki kawalek
OdpowiedzUsuńWyglada po królewsku :)
OdpowiedzUsuńNa święta robiłam sernik . Użyłam twaróg z wiaderka i po raz kolejny był trochę za rzadki. Być może te firmy które polecasz mają lepszy twaróg. Myślę , aby zacząć mielić ser jak kiedyś. Na Nowy Rok piekę szarlotkę i rurki z kremem. Po świętach nie mam większej ochoty na ciacha. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSerniki to moja słabość. Bardzo lubię. W tym roku na święta nie piekłam, bo przeważały pierniki i makowce. Ale czas na sernik. Narobiłaś mi smaka tym pysznym sennikiem wspaniale kusi :)
OdpowiedzUsuńNie odmówię serniczka ;)
OdpowiedzUsuńTaki serniczek mogła bym jeść codziennie. Co do serka z wiaderka to faktycznie ten z Lidla, Pilos świetnie się sprawdza.Odradzam natomiast twaróg z President, jest rzadki i niesmaczny
OdpowiedzUsuńśmietanowego jeszcze nie jadłam, a kusi :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDo sernika mnie długo przekonywać nie trzeba. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńOj ten sernik wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!