piątek, 28 grudnia 2018

Sernik świąteczny ze śmietaną


                        To moja propozycja na Nowy Rok lub Sylwestra.





Składniki:
na spód:
  • 350 korzennych ciastek
  • 50 g masła
masa:
  • 1,25 kg sera twarogowego z wiaderka (musi mieć zwartą kremową strukturę np. firmy Delfiko, a także Pilos dostępny w Lidlu)
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej- nie dałam
  • 200 g cukru pudru
  • 4 ziarna kardamonu utłuczone w moździerzu lub 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%

polewa:
  • 300 g dżemu lub konfitury pomarańczowej dobrej jakości (użyłam dżemu Streamline marki ScandicFood)

Przygotowanie:


  1. Okrągłą formę do pieczenia (26-28 cm) wyłóż szczelnie papierem do pieczenia, tak żeby w trakcie pieczenia nic nie wyciekło.(Przy takiej ilości masy w formach z odłączaną obręczą warto zadbać o maksymalne uszczelnienie foremki)
  2. Piekarnik nagrzewamy do 175 *C.
  3. Ciastka kruszymy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masę z herbatników wykładamy na dno formy i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki
  4. Ser, jajka i cukier miksujemy kilka minut na średnich obrotach.
  5. Jeśli ucieramy całe ziarna kardamonu w moździerzu, po starciu pozbywamy się łupinek, zostawiając tylko starty proszek. Dodajemy kardamon do masy. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy smażoną skórkę pomarańczową i mieszamy.
  6. Masa będzie dość luźna. Nie obawiajcie się, bo po upieczeniu i spędzeniu nocy w lodówce sernik pięknie stężeje.
  7. Masę wylewamy na przygotowany spód.
  8. Mój sernik piekłam przez 80 min.
  9. W przepisie było 50 min, ale dla mojego piekarnika to za krótko.
  10. Boki mojego sernika pod koniec pieczenia ładnie się podniosły, oczywiście później opadły, ale sam sernik nie opadł wcale.
  11. Upieczony sernik pozostawimy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez godzinę.
  12. Po całkowitym ostudzeniu polewamy go pomarańczową polewą.
  13. Dżem lub konfiturę wkładamy do rondelka i podgrzewamy chwilkę do rozpuszczenia. Chwile studzimy i polewamy sernik równomiernie na wierzchu.

Gotowy sernik schładzamy całą noc w lodówce (konieczne!).
Jest przepyszny, delikatny i niezwykle kremowy.
przepis stąd
Nie bójcie się gdy masa serowa jest rzadka, po upieczeniu będzie ok.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, a ten wygląda fantastycznie! Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto się przepięknie prezentuje ,a że jestem smakoszem serników to z chęcią bym zjadła taki kawalek

    OdpowiedzUsuń
  3. Na święta robiłam sernik . Użyłam twaróg z wiaderka i po raz kolejny był trochę za rzadki. Być może te firmy które polecasz mają lepszy twaróg. Myślę , aby zacząć mielić ser jak kiedyś. Na Nowy Rok piekę szarlotkę i rurki z kremem. Po świętach nie mam większej ochoty na ciacha. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniki to moja słabość. Bardzo lubię. W tym roku na święta nie piekłam, bo przeważały pierniki i makowce. Ale czas na sernik. Narobiłaś mi smaka tym pysznym sennikiem wspaniale kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki serniczek mogła bym jeść codziennie. Co do serka z wiaderka to faktycznie ten z Lidla, Pilos świetnie się sprawdza.Odradzam natomiast twaróg z President, jest rzadki i niesmaczny

    OdpowiedzUsuń
  6. śmietanowego jeszcze nie jadłam, a kusi :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do sernika mnie długo przekonywać nie trzeba. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj ten sernik wygląda przepysznie!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...