czwartek, 17 stycznia 2019

Pulpety z gotowanego mięsa drobiowego


Składniki:

  • ugotowane mięso z piersi kurczaka
  • 2 małe jajka
  • kasza manna ok. 5 łyżek
  • sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy, papryka mielona. liść laurowy
  • cebula, 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pokrojonego świeżego koperku
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego, majeranek


Przygotowanie:
  1. Ugotowane mięso zmielić, dodać jajka, sól, przeciśnięty czosnek, pieprz mielony, kaszę mannę, szczyptę majeranku, koperek i wyrobić dokładnie
  2. Z masy uformować małe okrągłe pulpeciki, wrzucać je na wrzątek z liściem laurowym, pieprzem i cebulą, gotować ok. 5 min.
  3. Pulpety wyjąć i przyrządzić sos- zagotować, potem włożyć do niego wszystkie pulpety i krótko ponownie gotować pulpeciki w sosie.
 

Jeśli zmielone mięso jest bardzo suche to można dodać kilka łyżek rosołu gdy takim dysponujemy. Podana ilość dodanej kaszy może być inna. Wszystko zależy od tego czy po dodaniu manny do mięsa z jajkami przyprawami, wyrobieniu i po uformowaniu pulpetów i wrzuceniu ich na wrzątek nie będą się rozpadały.
Ja zrobiłam próbę i niestety pulpety rozpadały się, dodałam jeszcze ciut kaszy.
Warto zrobić taką próbę :)
Pulpety nie są może szczytem kulinarnych osiągnięć, ale jeśli mamy już takie mięso, (najczęściej z rosołu) i nie ma na nie amatorów to pulpeciki będą odmianą:)
Gotujemy je w wodzie z pokrojoną cebulą, liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu mielonego. A sos proponuję zrobić wg tego przepisu ( od punktu 10).

11 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...