Składniki :
- Ok. 1 kg surowego boczku
- kilka ziaren jałowca, goździków, sól, pieprz mielony, ziołowy
- duże jabłko. kilka ząbków czosnku
Przygotowanie:
- Umyte, osuszone mięso naszpikować goździkami, czosnkiem, jałowcem i posypać pieprzem mielonym ziołowym i czarnym
- Zostawić na co najmniej 12 godz. w chłodnym miejscu w rękawie do pieczenia
- Następnego dnia polać mięso wodą (ok.20ml) w której rozpuścimy łyżkę soli, nakłuć widelcem
- Na wierzchu ułożyć pokrojone, obrany plastry jabłka
- Rękaw zamknąć klipsem, nakłuć w kilku miejscach i włożyć boczek do nagrzanego piekarnika (temp. 190-200*C), na 30 min. potem zmniejszyć temp.na ciut niższą na następne 30-40 min. (ten czas w moim piekarniku był ok, ale można sprawdzić patyczkiem, czy mięso miękkie)
Moje mięso nie było zbyt słone, a na takim mi ostatnio zależy:)
Mój Tata lubi ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie dla mnie ten przepis ;( omijam szerokim łukiem boczek i tłuste mięsa, nawet gdy są tak smakowicie przyprawione jak Twoje ;)
OdpowiedzUsuńMój mąż by się tym na pewno zajadał.
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam dobry boczek :D
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, skosztowałabym <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaczki.
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu nie jem mięsa, ale dla boczku, kaczki i gęsi robię wyjątek. Czasem trzeba uzupełnić b12! Wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuń