sobota, 23 lutego 2019

Chlebek czosnkowy do odrywania z pietruszkowym pesto


Składniki  na ciasto:


  • 500 g mąki chlebowej typ 750 ( u mnie Podlaski Tygiel Zbóż)
  • 350 ml lekko ciepłej wody
  • 50 oleju rzepakowego
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli 


Składniki na pesto:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
Przygotowanie ciasta:
  1. Ze składników na chleb zagnieść ciasto
  2. Do dobrze wymieszanych składników sypkich z drożdżami dolewaj stopniowo wodę, cały czas wyrabiając
  3. Ciasto nie będzie klejące, lecz gładkie i zwarte
  4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. w ciepłe miejsce
  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na duży kwadrat o grubości 1/2 cm
  6. Rozsmaruj pesto na cieście, przekrój płat na pół, potem na małe prostokąty o boku ok. 6 cm
  7. Wszystkie kromki przełóż do nasmarowanej olejem formy( lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układając je "na stojąco" formując długi bochenek
  8. Całość przykryj folią i odstaw na czas wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika do 180*C
  9. Formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 min., aż wierzch będzie zarumieniony.

Przygotowanie pesto:
  1. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj dodając po odrobinie oleju, aż będą dobrze połączone
  2. Dopraw solą, pieprzem, ciepłe pesto jest dość czosnkowe, ale po upieczeniu takie nie będzie.

przepis pochodzi z "Kuchni roślinnej dla każdego"- Eryka Wałkowicza, 
autora bloga erVegan.com
Pesto można kupić gotowe, danie przygotujemy wtedy szybciej.

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...