Składniki na ciasto:
- 500 g mąki chlebowej typ 750 ( u mnie Podlaski Tygiel Zbóż)
- 350 ml lekko ciepłej wody
- 50 oleju rzepakowego
- 8 g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
Składniki na pesto:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 łyżki orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
Przygotowanie ciasta:
- Ze składników na chleb zagnieść ciasto
- Do dobrze wymieszanych składników sypkich z drożdżami dolewaj stopniowo wodę, cały czas wyrabiając
- Ciasto nie będzie klejące, lecz gładkie i zwarte
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. w ciepłe miejsce
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na duży kwadrat o grubości 1/2 cm
- Rozsmaruj pesto na cieście, przekrój płat na pół, potem na małe prostokąty o boku ok. 6 cm
- Wszystkie kromki przełóż do nasmarowanej olejem formy( lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układając je "na stojąco" formując długi bochenek
- Całość przykryj folią i odstaw na czas wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika do 180*C
- Formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 min., aż wierzch będzie zarumieniony.
Przygotowanie pesto:
- Wszystkie składniki na pesto zmiksuj dodając po odrobinie oleju, aż będą dobrze połączone
- Dopraw solą, pieprzem, ciepłe pesto jest dość czosnkowe, ale po upieczeniu takie nie będzie.
przepis pochodzi z "Kuchni roślinnej dla każdego"- Eryka Wałkowicza,
autora bloga erVegan.com
Pesto można kupić gotowe, danie przygotujemy wtedy szybciej.
Na pewno dobrze smakuje i cudownie pachnie :)
OdpowiedzUsuńPojadłabym sobie takie pyszności. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńZapachniało tym chlebkiem aż u mnie....mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale . Pozdrawiam serdecznie Uleńko.
OdpowiedzUsuńPachnie nawet przez ekran!
OdpowiedzUsuń