Składniki :
- 1 puszka fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej
- 4 suszone śliwki
- 2 cebule
- 1 goździki, 1 ziarno jałowca, 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżeczki oleju do smażenia
- sól, pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie :
- Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulkę z dodatkiem goździka, jałowca i liści laurowych
- Gdy cebulka się zeszkli, zbrązowieje- przyprawy wyjąć
- Fasolę zmiksować na gładką masę dodając sól, pieprz, sos sojowy i majeranek oraz 1/4 szklanki zimnej wody -odstawić. Śliwki pokroić w spore kawałki
- Podsmażoną cebulkę oraz śliwki dodać do fasoli, całość zmiksować krótko na małych obrotach
- Doprawić ponownie jeśli potrzeba solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Schłodzić w lodówce.
Smalec smakuje z ogórkiem kiszonym :)
Jeśli zrobimy go z połowy składników to dla rodziny 2 osobowej będzie w sam raz.
Trwałość smalcu ( w lodówce ) nie jest dłuższa niż tydzień.
Przepis stąd
Jeśli zrobimy go z połowy składników to dla rodziny 2 osobowej będzie w sam raz.
Trwałość smalcu ( w lodówce ) nie jest dłuższa niż tydzień.
Przepis stąd
Jadłam, pycha! Nie rozumiem jedynie, dlaczego nazywa się to smalcem a nie zwyczajnie pastą z fasoli ;))
OdpowiedzUsuńMoże dla zmyłki:)
UsuńTakiego smalcu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZnam, jest pyszny☺
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku bo nigdy nie jadłam takiego
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Lepszy niż klasyczny!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kiedyś jadłam ale zbyt bardzo smakiem przypominał klasyczny smalec :P
OdpowiedzUsuńJadłam i nawet mi smakował...
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowionek.
Palce lizac smakowalo
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, Ciekawe czy mięsożerca da się nabrać?
OdpowiedzUsuń