Składniki :
- 4 jajka
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 200 g mąki
- 2 sztuki pomarańczy
- dynia po obraniu 1 kg
- posiekana gorzka czekolada
- kandyzowana pomarańcza, ewentualnie biszkopty
Przygotowanie:
- Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do dyni i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.
- Lekko przestudzoną dynię przekładamy do miski blendera, dodajemy miękką Kasię i miksujemy
- W innej misce ubijamy jajka z cukrem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy
- Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
- Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 min. w temp. 180*C. Ja piekłam w okrągłej formie.
- Upieczone, gorące ciasto posypujemy posiekaną czekoladą i gdy się lekko rozpuści rozsmarowujemy ją na powierzchni ciasta. Następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odstawiamy do wystygnięcia. Na spód formy ułożyłam okrągłe biszkopty. Nie piec dłużej bo przysmak może zrobić się "gumowaty".
Przysmak można zrobić z połowy składników na mniejszą foremkę.
Ciekawa propozycja, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda. Nigdy jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńAleż ma śliczny kolor ☺
OdpowiedzUsuńNietypowa propozycja. Ciasto wygląda wyśmienicie. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńDynia i pomarańcza to pyszne połączenie ^_^
OdpowiedzUsuńPyszne połaczenie smaków.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy deser, pyszne połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness :)
Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie mogłam przekonać się do dyni i do przetworów z niej ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam https://bitasmietanka.blogspot.com/ ;)
Nie powinnam jeść ciast, ale na taki deser bym się skusiła.:)
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowionek.
Cóż za przecudny przysmak. :)
OdpowiedzUsuń