poniedziałek, 4 marca 2019

Krokiety z kaszą gryczaną i grzybkami mun



Składniki na naleśniki :

  • 13-15 łyżek mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 1-2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia




Składniki na farsz:
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 25 g grzybków mun
  • 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cząber
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Grzyby mun namoczyć na 15-20 min. w wodzie, oczyścić z twardych części, a potem ugotować wg wskazówek na opakowaniu tj. ok.20 min
  2. Pokrojoną cebulę przesmażyć razem z osuszonymi, ugotowanymi grzybami
  3. Kaszę, grzyby z cebulą zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cząbrem
  4. Wcześniej usmażyć naleśniki, rozsmarować farsz na każdy naleśnik, składać wg uznania składając np. na pół
  5. Obsmażyć w jajku i bułce
  6. Można podawać do czerwonego barszczu.
Jeśli ktoś nie toleruje mleka, niech spróbuje usmażyć naleśniki na innym mleku niż krowie lub na wodzie.
Naleśniki można usmażyć wg tego przepisu

5 komentarzy:

  1. Bardzo ładne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj z kaszą gryczaną... Bardzo lubię.
    Na pewno mega super potrawa.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisałam przepis na nadzienie. Z pieczarkami , chyba też mogą być dobre . Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny farsz. Kaszę gryczaną i grzyby mun bardzo lubimy więc na pewno skorzystamy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...