Składniki na naleśniki :
- 13-15 łyżek mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 1-2 jajka
- sól
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 25 g grzybków mun
- 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cząber
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Grzyby mun namoczyć na 15-20 min. w wodzie, oczyścić z twardych części, a potem ugotować wg wskazówek na opakowaniu tj. ok.20 min
- Pokrojoną cebulę przesmażyć razem z osuszonymi, ugotowanymi grzybami
- Kaszę, grzyby z cebulą zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cząbrem
- Wcześniej usmażyć naleśniki, rozsmarować farsz na każdy naleśnik, składać wg uznania składając np. na pół
- Obsmażyć w jajku i bułce
- Można podawać do czerwonego barszczu.
Jeśli ktoś nie toleruje mleka, niech spróbuje usmażyć naleśniki na innym mleku niż krowie lub na wodzie.
Naleśniki można usmażyć wg tego przepisu
Naleśniki można usmażyć wg tego przepisu
Bardzo ładne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńOj z kaszą gryczaną... Bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńNa pewno mega super potrawa.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
wygląda bardzo smacznie <3
OdpowiedzUsuńPrzepisałam przepis na nadzienie. Z pieczarkami , chyba też mogą być dobre . Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietny farsz. Kaszę gryczaną i grzyby mun bardzo lubimy więc na pewno skorzystamy
OdpowiedzUsuń