Składniki :
- ok szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- jajko
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Soczewicę i kaszę ugotować wg przepisu i przełożyć je do miksera rozdrobnić
- Doprawić do smaku solą, pieprzem. dodać jajko i ewentualnie szczyptę czosnku granulowanego lub świeżego
- Składniki wymieszać, uformować mokrymi rękoma kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Do makaronu można zrobić sos pieczarkowy- danie będzie jeszcze bogatsze.
Sałatka - to mix sałat z pomidorem, cebulą, ziarnami słonecznika i żurawiną. Polane olejem z suszonych pomidorów.
Takie kotleciki są proste i fajne bo uniwersalne ;)
OdpowiedzUsuńteż to zauważyłam
UsuńSamo zdrowie☺
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie takie przygotować!
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie, nic dodać nic ująć ;))
OdpowiedzUsuńale pyszne:)
OdpowiedzUsuńWidać, że łatwe w przygotowaniu i pewnie pyszne !
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!Nigdy takich nie robiłam,a mam ochotę spróbować! Zapisuję przepis! A surówka?! Marzenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOoooooo,przepis dla mnie.
OdpowiedzUsuńDzięki!
Pysznie. Z soczewicy kotlecików jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie kotlety powinnam jeść. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)