wtorek, 12 marca 2019

Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej


Składniki :

  • ok szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • jajko
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:
  1. Soczewicę i kaszę ugotować wg przepisu i przełożyć je do miksera rozdrobnić
  2. Doprawić do smaku solą, pieprzem. dodać jajko i ewentualnie szczyptę czosnku granulowanego lub świeżego
  3. Składniki wymieszać, uformować mokrymi rękoma kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor.


Do makaronu można zrobić sos pieczarkowy- danie będzie jeszcze bogatsze.
Sałatka - to mix sałat z pomidorem, cebulą, ziarnami słonecznika i żurawiną. Polane olejem z suszonych pomidorów.

11 komentarzy:

  1. Takie kotleciki są proste i fajne bo uniwersalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie takie przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie, nic dodać nic ująć ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać, że łatwe w przygotowaniu i pewnie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie!Nigdy takich nie robiłam,a mam ochotę spróbować! Zapisuję przepis! A surówka?! Marzenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooooooo,przepis dla mnie.
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie. Z soczewicy kotlecików jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie właśnie kotlety powinnam jeść. Zapisuję przepis.
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...