środa, 27 marca 2019

Pietruszkowy napój probiotyczny




Składniki : 


  • ok.1 kg pietruszki korzeniowej
  • kilka ząbków czosnku, obranych i pokrojonych wzdłuż na plasterki
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziela angielskiego
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • korzeń chrzanu, już można kupić
  • woda ok. 3,5 l. 
  • sól, najlepiej kłodawska niejodowana w ilości 5 g na każdy litr wody



Przygotowanie:


  1. Korzenie pietruszki umyj i obierz 
  2. Pietruszki, czosnek, liście laurowe, nasiona kopru włoskiego, ziele angielskie i ewentualnie chrzan włóż do dużego słoika
  3. Zalej solanką, zakręć słoik
  4. Pozostaw w temperaturze pokojowej (czyli na kuchennym blacie) na tydzień(słój przykryłam ściereczką)
  5. Po tym czasie możesz już zlać kwas pietruszkowy do butelek, zostawiając niewielką ilość na dnie słoja. Pietruszki można ponownie zalać solanką i znów pozostawić na tydzień do fermentacji. 


"Warto przed obraniem pietruszek odciąć górną końcówkę wraz z nieco grubszą częścią korzenia niż zazwyczaj, zwłaszcza teraz, zimową porą. Z tych odciętych końcówek organizuję mini ogródek, a raczej ogródeczek. Układam odcięte fragmenty w jakimś płaskim naczyniu i systematycznie podlewam niewielką ilością wody. Tylko tyle, by nie wyschły, ale nie aż tyle, by zgniły. W krótkim czasie pietruszki wypuszczą młodziutką natkę. Oczywiście, nie można liczyć na bujny las zielonych liści, ale w zimie każda najmniejsza ilość świeżej zieleniny jest nie do pogardzenia, prawda? Więc zamiast od razu wyrzucić te resztki, warto coś jeszcze z nich wyhodować. W dogodnym momencie można oskubać zieloną pietruszkę, a korzonki przeznaczyć na kompost."
Jeśli kompostownik mamy:) 

"Już po tygodniu mamy pyszny napój probiotyczny o właściwościach zdrowotnych.
Napój zlewamy do butelek, pozostawiając małą ilość na dnie, a pietruszki zalewamy solanką drugi raz. 
Taki sok jest lekko musujący, pyszny bez żadnych dodatków."
Pietruszka ułatwia przyswajanie i trawienie pokarmów, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się go przy zaburzeniach trawienia, łaknienia, wzdęciach i bólach brzucha a nawet wspomagająco w przewlekłym zapaleniu trzustki "
Jak dla mnie napój ma smak soku który powstaje przy kiszeniu ogórków.
Jeśli ktoś lubi taki, to proponuję przygotować probiotyczny napój.
Dla mnie pyszny :)

przepis stąd

Mój słój miał pojemność 3 l, zużyłam niecały 1kg pietruszki i 2 l. wody.
W oryginalnym przepisie na solankę 3,5 l zużyto 15 g soli. Wg mnie za dużo, dlatego dałam na 2 l. wody 2 łyżki soli.
Pietruszki jakich użyłam do kiszenia miały małą natkę, to znak, że nie były nadmiernie traktowane chemią.
Napoju nie powinny pić kobiety w ciąży i matki karmiące.
Dla ułatwienia podam, że na rynku jest gotowa mieszanka- Przyprawa do konserwowania ogórków. Tu może się przydać.

13 komentarzy:

  1. NIe słyszałam o takim - ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się ostatnio zdziwiłam ceną pietruszki. Rzadko ją kupuję. Poszłam do sklepu i nie mogłam oczom uwierzyć 11,99 ! Napój pewnie pyszny, zdrowy a i korzeń jakoś sałatkowo można schrupać.

    OdpowiedzUsuń
  3. O proszę smacznie i ciekawie zarazem

    Witaj Urszulko, dawno mnie nie było co za co przepraszam. Żyje ostatnio dość intensywnie i mało czasu mam na Internet. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam o takim. Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje :-) To dla mnie nowość,super :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym spróbowała! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja w ten sposób kiszę także inne warzywa, można zrobić kiszonkę z mieszanki warzyw (marchew, papryka, kalafior, cukinia, w wersji czerwonej oczywiście buraki, czerwona kapusta itd), napój wypijamy, warzywka chrupiemy :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Przedni pomysł, zapisuję:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbuję, to coś dla mnie.
    Dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...