piątek, 12 kwietnia 2019

Babka waniliowo-cytrynowa


Składniki :


  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • duża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laseczki waniliowej,
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder


Przygotowanie:


  1. Masło utrzeć z cukrem, wanilią i skórką cytrynową 
  2. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu
  3. Stopniowo, w trzech turach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  4. Dodać jogurt i sok z cytryny, zmiksować
  5. Ciasto przełożyć do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką blaszki na babkę o pojemności 2 litrów (ja natłuszczam blaszkę kawałkiem zimnego masła, by utworzyła się grubsza warstwa). 
  6. Piec około 40 min. w 160 *C. Po ostygnięciu wyciągnąć babkę z formy i oprószyć cukrem pudrem.


przepis  stąd


Babeczka jest dość mała, jeśli nam o taką chodzi to z tych składników taka wyjdzie.
Jeśli zależy nam na większej to upieczemy z podwójnej ilości składników.

9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...