poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Śledzie w pomidorowo- paprykowym sosie.


Śledzie bardzo lubię i ciągle szukam przepisów by odkryć je na nowo :)
Te przywiozłam prosto znad morza, świeże, nie solone.



Składniki :


  • 1/2 kg świeżych sprawionych, niesolonych śledzi
  •  sól
  •  mąka, olej do smażenia

Na sos:
  • 4-5 łyżek łyżek oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 pomidory, 2 cebulki
  • ok. 1/2 - szklanki wody 
  • mały kubek śmietany, szczypta cukru, sól, ostra papryka, sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Sprawione śledzie oprószyć solą, pieprzem i skropić octem lub zastosować przyprawę do ryb, odstawić
  2. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto
  3. Cebulkę pokroić drobno i przesmażyć na oleju
  4. Przygotować sos: do oleju wsypać paprykę i powoli podgrzewać, rozprowadzić niewielką ilością wodą, gdy się zagotuje dodać pokrojone w kostkę pomidory i przesmażoną cebulkę, zagotować
  5. Posoloną śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać do reszty sosu- podgrzać, ale nie gotować. 
  6. Przyprawić do smaku solą, ostrą papryką, sokiem z cytryny i cukrem
  7. Ułożyć śledzie w słoju  przelewając je jeszcze ciepłym sosem.
  8. Zostawić na noc w lodówce, by śledzie przeszły sosem.

przepis stąd z moimi modyfikacjami.

Zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego. 
Uważać, by się nie" zważył" z ciepłym sosem.
Śledzie były niezbyt grube, ale kroiłam je na pół do smażenia.

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...