czwartek, 18 kwietnia 2019

Sernik limonkowo-cytrynowy




Składniki :

  • 600 dag sera śmietankowego cuiavia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • sok z połowy dużej cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ewentualnie barwnik spożywczy zielony lub 2 łyżeczki zmielonej zielonej liściastej herbaty
  • sól
  • herbatniki


Przygotowanie :
  1. Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z miodem i cukrem, dodać szczyptę soli
  2. Wycisnąć sok z limonki i cytryny
  3. Do utartych żółtek dodać ugnieciony ser, utrzeć, wlać sok, wsypać mąkę i dodać kilka kropel barwnika ( lub herbatę), dokładnie zmiksować
  4. Ubić białka na pianę, dodać do sera, wmieszać lekko
  5. Na dnie i bokach foremki o wymiarach 26 x 11 cm ułożyć herbatniki, wylać masę sernikową
  6. Piec w piekarniku w temp. 160-170*C przez ok. 60-70 min.

Moje uwagi:

  • sernik ma wyraźny cytrynowy smak, dla zrównoważenia smaków można polać go słodką polewą lub zrezygnować z soku z limonki
  • kto lubi sypnie do sera garść lub dwie rodzynek




6 komentarzy:

  1. Jej, ale ten sernik musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie sernik zawsze cieszy się powodzeniem . Musiałabym zrobić podwójną porcję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny sernik! Uwielbiam takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale wygląda...Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Unikam serników, ale tym bym nie pogardziła. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...