Chyba mało kto nie lubi truskawek, dlatego dziś polecam ciasto lekkie, smaczne i tak bardzo truskawkowe jak lubicie...po prostu letnie:)
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 8 jajek, oddzielone żółtka od białek
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki, przesianej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny lub oleju
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 800 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w kostkę
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180*C. Przygotuj formę do pieczenia z kominem, jednak nie natłuszczaj jej
- W misce miksera dokładnie zmiksuj żółtka, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, sok z pomarańczy i cukier, do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wlej margarynę lub olej i dokładnie zmiksuj
- W misce miksera ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Przełóż do masy żółtkowej i całość bardzo dokładnie, jednak delikatnie wymieszaj, po czym przełóż do przygotowanej formy
- Włóż do piekarnika i piecz 45-50 min. lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwróć jeszcze gorące do góry nogami i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Następnie przy pomocy ostrego noża „wytnij” ciasto z formy [ Ja mam specjalną formę, która bardzo ułatwia mi ten proces (na zdjęciu na blogu z którego zaczerpnęłam przepis), jednak można położyć odwróconą formę na kominie np. na butelce lub puszce i efekt będzie taki sam.]
- Przygotowanym sosem truskawkowym polać każdy kawałek serwowany kawałek ciasta, pycha!
- ciasto koniecznie wstawić do nagrzanego piekarnika, inaczej podczas pieczenia opadnie
- moje ciasto piekłam w okrągłej foremce bez komina, wcześniej nasmarowałam ją masłem
przepis stąd
przepysznie wyglada
OdpowiedzUsuńNie może źle smakować i nie smakować :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, zjadłbym go całego haha ;) Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńKażde z truskawkami jest super . Miłej niedzieli Uleńko 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z truskawkami, a takiego jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńFajnie jest w sezonie truskawkowym :-)
OdpowiedzUsuńNo, istotnie anielskie :) Niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuń